Annons

Mönsterås bostäder får hyrespengar till renovering

Mönsterås I snitt kommer Mönsterås bostäder att höja sina hyror med 1,4 procent nästa år. En stor del av höjningen kommer att gå till renoveringar.

Nästa år väntar stora stamrenoveringar för bolaget och för det ändamålet finns 8 miljoner kronor avsatta i budgeten. Med tanke på detta är Hyresgästföreningens förhandlare Magnus Björnstedt nöjd med förhandlingsresultatet, även om han för hyresgästernas skull hade velat ha en lägre höjning.

– Vi vill inte bromsa alltför mycket för att de ska kunna komma igång med stamrenoveringarna, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Efter en förhandling är man väl aldrig helt nöjd. Det är ett tufft kostnadsläge för oss och för våra hyresgäster, säger Mönsterås bostäders vd Per Holm.

Han säger att bolaget har en klar plan för 2013 års renoveringar, där stamrenoveringarna kommer att dra igång efter sommarsemestrarna.

Annons

– Om det inte blir några höga räntor hoppas jag att vi kommer att klara det, men det kan bli tufft framöver om det blir låga hyreshöjningar varje år.

Läs ocksåHyresgäst kämpar mot mystiska störningar

En stötesten i förhandlingarna är de finansiella posterna i budgeten.

– De har stora marginaler för ränteutvecklingen och redovisar inte sina ränteportföljer, så det är bara antaganden, säger Magnus Björnstedt om diskussionerna under förhandlingen.

Annons

Mönsterås bostäder har ett så kallat hyressättningssystem som innebär att hyran sätts utifrån hyresgästernas åsikter om sina lägenheter. Attraktiva egenskaper hos lägenheterna innebär lite mer i hyra. Därför är det inte många hyresgäster som får exakt 1,4 procent i hyreshöjning.

Läs ocksåHyreshöjningen klar för Mönsterås Bostäder

– Vi har ett kvarter som får en sänkning och ett kvarter som vi inte har nått upp till målet i hyressättningssystemet och som får ett extra påslag. Det gör att det blir ett ganska stort spann, men annars rör det sig om någon tiondels procent.

Fakta: Nya hyror i Kalmar län 2013

Bostadsbolagens krav inför förhandlingarna presenteras i parentes.

Mönsterås bostäder: 1,4 % (2,75)

Byggebo: 1,43 % (1,95)

Mörbylånga: 1,5 % (3,19)

Privata ägare, Emmaboda: 1,5 %

Privata ägare, Torsås: 1,5 %

Torsås bostads: 1,95 % (3,0)

Nybro bostads: 1,98 % (3,38)

Läs också Pensionärer tar upp kampen för lägre elkostnader Nya hyror klara för Mönsterås bostäder Hyresgästföreningen tar första steget i Mönsterås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.