HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Något kortare kö till studentboendet

Nyheter Allt tyder på att köerna är aningen kortare i år. Men det tar fortfarande minst tolv månader att få rum i studentkorridor på någon av landets fyra största studieorter.
Rum i studentkorridor har klart kortast väntetid. Vill man ha en egen lägenhet får man räkna med att köa i ett par år.

Intresset för högre studier har minskat något de senaste åren, och nu börjar även skolorna ana en liten lättnad i trycket på studentbostäder. I Stockholm är kötiderna marginellt kortare både hos SSSB och bostadsförmedlingen jämfört med Hem & Hyras jämförelse förra året. 

Även i Lund är trenden densamma, enligt Dag Oredsson, marknadschef på AF bostäder, som är stadens största aktör inom studentboende. 

Läs ocksåLivias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betalaLivia Jönsson står bredvid en buss. Hon har långt hår.

– Vi tycker att det har minskat. Ju färre som söker studieplats desto färre söker bostad hos oss, säger han.

Men det är en förbättring från pest till kolera. Att få en egen studentlägenhet i Stockholm dröjer cirka tre till sex år och i Lund tar det i bästa fall knappt två år för den som börjar köa i dag. 

Och då har Lund ändå kortast väntetid av landets fyra största studiestäder.

Läs ocksåKlaras gräddfil till eget hem − Eidars ungdomslyaKlara Spett var först med att flytta in i Eidars nya ungdomslägenheter på Stensmedjan i Trollhättan.

– Det är långt ifrån balans mellan tillgång och efterfrågan. Vi har ett stort underskott och vi försöker ta vårt ansvar genom att bygga 500 studentbostäder till de närmaste två åren, säger Dag Oredsson.

Hos SGS studentbostäder i Göteborg är kösituationen identisk med i fjol, trots att ett par nya aktörer i år bidragit med ytterligare några hundra studentbostäder på marknaden. Den som kan tänka sig att ta första bästa studentrum i korridor får vänta i ett och ett halvt år. Och vill man ha en egen lägenhet i centrum får man studera länge och flitigt, då väntetiden är upp till fem år.

Uthyrningschef Gunnar Wikehult beskriver ett traditionsenligt kaos där samtliga 7 600 bostäder är uthyrda och huggsexa uppstår så fort en sista minuten-bostad dyker upp.

Läs ocksåAlingsåshems ordförande: "Jag är inte jätteinläst på kön""Jag är inte så insatt i kötiden", säger Alingsåshems styrelseordförande Sten-Åke Gustafsson (L).

– Vissa kommer ju i slutändan inte in på sin utbildning trots att de fått bostad och då gäller först till kvarn. De platserna försvinner samma dag – vi har 30 till 40 personer om dagen som ringer och frågar efter dem.

Gunnar Wikehult tycker att det är både olyckligt och onödigt med den enorma desperationen bland blivande studenter inför terminsstart. Bara någon månad efter att skolan kommit startat sjunker trycket efter bostäder drastiskt och på vårkanten brukar till och med ett tiotal studentrum stå tomma.

Skolsystemet skulle må bättre av en schemaändring, resonerar han.

– Det blir en extrem topp nu vid höstterminens start. Varför måste man låta allt börja första september? Varför inte ha fler kurser som börjar i januari i stället?    

Fakta: Väntetid på största studieorterna
Förmedlare Studentlägenhet Studentrum
SSSB (Stockholm) 36-48 månader 12 månader
Bostadsförmedlingen Stockholm 70 månader 37 månader
SGS Studentbostäder (Göteborg) 24-60 månader 18 månader
Studentstaden (Uppsala) 48 månader och uppåt 12-36 månader
AF bostäder (Lund) 22 månader 11 månader
Fakta: Så fixar du studentbostad

Skapa en bevakning på Blocket.se– då ser du snabbt om det kommernya annonser.
För många studieorter finns Facebook-grupper för boende – såvälofficiella som inofficiella.
Kåren kan ofta hjälpa i jakten.
Vissa värdar erbjuder bostädermed korttidskontrakt för tillfälligtboende.
Vid större lärosäten går det attsöka bostad via nationerna.
Vandrarhem, camping eller ettrum är nödlösningar – efter någonvecka in i terminen minskarbostadskaoset.
Normalt är söktrycket lägst införvårterminen – kanske kan du taen sommarkurs i väntan på höstterminen.
Var inte så kräsen med din förstabostad – med lite kötid i ryggsäckenkan du snart byta upp dig.

Läs också Oliver, 24, ger upp efter åtta år i Alingsåshems kö - "Lättare att få lägenhet hos en privat värd" Thomas är chanslös hos Alingsåshem - "Fast jobb och tre år i kön räcker ingenstans"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.