HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Nu startar Stadsmissionen en bostadskö för ensamkommande

Nyheter Alla har inte samma möjlighet att hitta en bostad. Stadsmissionen startar därför en alternativ bostadsförmedling med inriktning på människor som står utanför bostadsmarknaden. Först att stå i fokus är ensamkommande studenter.
Bostadskö
Foto: Montage / Pixabay

Storstädernas hyresmarknad är en djungel även för de allra mest luttrade. Och för den som saknar årtionden i bostadskön eller rent av står utanför samhället är situationen än tuffare.

För att hjälpa de allra mest utsatta att få ett hyreskontrakt startar nu Stadsmissionen i Stockholm och Uppsala en egen hyresförmedling med utgångspunkt i behov. Modellen bygger på att privatpersoner frivilligt upplåter hela eller delar av sitt hem för uthyrning i utbyte mot ersättning, och görs möjlig genom bidrag från regeringen.

Läs ocksåLuleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt
Vår förhoppning är att fånga upp privatpersoner som vill hyra ut och tjäna lite extrapengar samtidigt som de gör reell skillnad, säger Tanja Küller, enhetschef Stockholms Stadsmission.

I ett första skede kommer bostäderna att vikas åt gymnasiestuderande med tillfälligt uppehållstillstånd. Många av dessa tillhör gruppen ensamkommande som kom till Sverige 2015, och som därmed omfattas av den nya gymnasielagen som fastslogs 2018. Ungdomar som nu pluggar på gymnasiet eller Komvux.

– För dessa gymnasiestuderande är det otroligt viktigt att de får en fast punkt i tillvaron. Utan ett tryggt boende är det svårt, om inte omöjligt att fokusera på skolan, säger Tanja Küller, enhetschef Stockholms stadsmission.

Ett första mål är att före årsskiftet ha förmedlat 300 boenden totalt i Stockholm och Uppsala. Över tid är ambitionen att successivt vidga verksamheten till att omfatta även andra grupper som står utanför bostadsmarknaden.

Läs ocksåBostadsbristen gör kön till en viktig del av ”fuck off-kapitalet”

Stadsmissionen kommer att hjälpa till att matcha hyresvärdarna med gymnasiestuderande samt finnas som stöd under hyresperioden om några frågor eller problem uppstår. Hur långt hyresavtalet ska löpa är upp till personen som hyr ut – minimum är dock sex månader.

– Som uthyrare får du en chans att bidra till social hållbarhet och tjäna lite extra pengar på samma gång. Tillsammans gör vi skillnad för unga vuxna som idag står utanför bostadsmarknaden, säger Tanja Küller.

Läs också Flytt till fast jobb - ändå får inte Amanda näringslivsförtur Vem ska bo i höghuset i Mariestads nya lyxområde? Därför misslyckas Stockholms kommuner att gemensamt lösa byggandet: "Svagt att inte ta ansvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.