Annons

Ny dom: Hyrde svart men får ändå rätt till socialbidrag

Burlöv En hyresgäst får rätt till bidrag till hyran, trots att hen hyrt sin lägenhet svart. En färsk dom ger Burlövs kommun bakläxa, som nekade Burlövsbon bistånd. Domen kan dessutom sätta stopp för socialtjänstens möjlighet att kräva vita hyreskontrakt.
Foto: GETTY IMAGES

Förra hösten skärptes lagen: den som hyr ut svart och tillika tar ut för hög hyra riskerar fängelse.

I samband med lagändringen började många kommuner ställa betydligt tuffare krav på den som ansökte om försörjningsstöd till hyran. Nu skulle den som ville ha hyrespengar också kunna visa att de inte hyrde olovligen i andra hand. Skälet: att förhindra att skattepengar hamnade i händerna på kriminella.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Olovliga andrahandsuthyrningar kan dessutom dölja svarta betalningar, både för kontrakt och för hyror som överstiger den förhandlade hyran.

I Uppsala har man nekat bistånd sedan ett år tillbaka och även i Södertälje kommun har man arbetat enligt samma princip, vilket sänkt kommunens kostnader för socialbidrag. I Göteborg har frågan varit uppe för diskussion men inte lett till några nya riktlinjer. I Malmö har kommunen satt ner i foten och enligt ett förslag som presenterades i somras ska man strypa socialbidragen för den som hyr svart.

Annons

– Det här är en viktig markering mot den svarta bostadsmarknaden, sa Sedat Arif (S), ansvarigt kommunalråd, till Hem & Hyra då.

Läs ocksåMalmö stad: Stopp för skattepengar till svartuthyrningar

Samtidigt har rättsläget varit oklart och öppet för tolkningar. Rättsfallen har pekat åt olika håll. Får socialtjänsten över huvud taget kontrollera om folk hyr svart eller inte? Enligt en alldeles färsk dom från Kammarrätten i Göteborg är svaret på frågan nej.

En person bosatt i Burlövs kommun nekades bistånd till hyran när hen inte kunde visa upp något giltigt hyreskontakt. Hyresvärden hade inte godkänt andrahandsuthyrningen. Burlövsbon överklagade socialnämndens beslut till förvaltningsrätten som gav kommunen bakläxa. Burlövsbon hade visst rätt till bistånd till både hyra och el. Men kommunen överklagade. De ville fortsatt strypa biståndet eftersom det handlade om en otillåten andrahandsuthyrning.

Annons

Nu har domen kommit. Och Kammarrätten i Göteborg konstaterar att det inte finns något utrymme i lagen att neka bistånd. Kommunen har ”…inte rätt att helt vägra A försörjningsstöd till boendekostnaden enbart på den grunden att boende i andra hand utan de godkännanden som krävs ansetts otillåtet”, skriver kammarrätten i domen.

Läs ocksåFörsörjningsstöd hamnar i fickorna på svartuthyrare

Hem & Hyra har försökt nå ansvarig politiker i Burlövs kommun för en kommentar.

Läs också Rättegång om svartkontrakt och försörjningsstöd måste tas om Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner" Här är värdarnas metoder för att upptäcka svartuthyrning - röda kalsonger bevis när Arman skulle vräkas

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.