Annons

Ny husockupation i Göteborg

Göteborg ​Återigen har ett hus ockuperats i Göteborg. Den här gången är det en industrifastighet i Almedal, ägd av privata fastighetsbolaget Wallenstam, som sedan i fredags intagits av ett antal ungdomar.

​Enligt uppgifter publicerade på webbplatsen ockupantscenen är ockupationen både en protest mot bostadsbristen men också en aktion för att få fram fler samlingsplatser i Göteborg.

Annons
– Vi arbetar för ickekommersiella utrymmen där unga och gamla med och utan pengar i plånboken kan ägna sig åt kultur, sport, politik eller bara vara, säger Amanda, taleskvinna för ockupanterna.
–  Byggnaden är så stor att vi kan göra vad som helst med den. Folk är välkomna hit med sina aktiviteter oavsett om det är att spela basket eller ha knypplingskurs.
Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten har fastigheten tidigare använts för bland annat bilförsäljning. Men sedan i våras är den utrymd och ägaren Wallenstams planer är att fastigheten ska rivas och ersättas av ett nybygge.
–  Hela området är under omdaning, säger Wallenstams vice vd Thomas Dahl till GP. Stadsplanen tillåter fastigheter för kommersiell verksamhet och det är den inriktningen den nya fastigheten kommer att få.
Enligt samma källa har Wallenstam polisanmält ockupanterna. I Sverige rubriceras husockupation som olaga intrång, ett brott som kan ge böter, eller fängelse i upp till två år om intrånget betecknas som grovt.
Det är andra gången på kort tid som en privatägd fastighet ockuperats i Göteborg. I juli i år ockuperades en fastighet på Viktor Rydbergsgatan, ägd av Ernst Rosén, av ett antal ungdomar.
Även då uppgavs ockupationen, som upplöstes av polis efter en dryg vecka, vara en protest mot bostadsbrist och för fler icke kommersiella samlingspunkter.
De två senaste ockupationerna är dock långtifrån de första i Göteborg. Under det senaste dryga halvåret har ett flertal tomma kommunalt ägda fastigheter intagits av unga husockupanter, bland annat ett tidigare församlingshem på Holländareplatsen i Gamlestan, ett stationshus i Lärje och ett före detta behandlingshem i Kviberg.
 I april i år ockuperades också en tom lägenhet på Tritongatan i Gårda, med kravet att alla tomma lägenheter omedelbart skulle hyras ut, att bostäderna i Gårda inte ska rivas och att inga åtal ska riktas mot husockupanterna.
Ockupationen avslutades ett par veckor senare sedan ockupanterna fått löfte från kommunen att de lägenheter som är eller blir tomma ska hyras ut och inte ställas tomma i väntan på en eventuell kommande rivning.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Ockupation satte stopp för husrivning i Backe – men än är striden inte över Attityderna har hårdnat – men husockupanterna ångrar inget 40 poliser stormade huset som Ulrika och Einar ockuperade Blev utelåsta av sin hyresgäst – nu får Petrus familj komma hem Hon berättar Uppsalas okända historia av husockupationer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.