Annons

Ny policy ska öka mångfalden hos Sölvesborgshem

Sölvesborg Sedan januari står det i Sölvesborgshems uthyrningspolicy att lägenheter ska fördelas på ett sätt ”som präglar ett socialt hållbart samhälle”. Det innebär att mångfalden ska öka.

Människor är olika. Det vill Sölvesborgshem ska synas i deras trappuppgångar. Alla ska få rum hos dem, oavsett ursprung, funktionshinder eller sexuell läggning.

Den tidigare policyn betonade trivseln, något som gjorde att åsikterna hos dem som redan bodde i en trappuppgång fick stor vikt.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

– Även om vi fortfarande tycker att de som bor där ska trivas, så innebär det att den subjektiva upplevelsen hos dem inte väger lika tungt, säger Sölvesborgshems vd Johan Braw.

Men hur går det till praktiskt? Det är inte allt som syns på människor.

Annons

– Framför allt sexuell läggning kan man inte säga något om. Och har man ett utländskt namn säger det inte något om medborgarskapet. Det här är ett förhållningssätt. Ett socialt hållbart samhälle är viktigare för oss än de åsikter som hyresgäster kan tänkas ha.

Läs ocksåI Sölvesborg får fimpare premie

– Om man tidigare har tänkt ”det kanske kan ifrågasättas av dem som redan bor där” så ska vi inte tänka så nu.
Johan Braw ser den nya uthyrningspolicyn som ett moraliskt ställningstagande. Att mäta om det får någon praktisk skillnad är däremot svårt.

– Men vi kanske kan se några tendenser om några år. Sen kan vi väl lyssna av med våra hyresgäster o det blivit mer blandat.

Annons

Han är i alla fall mycket nöjd med och stolt över den nya policyn.

Läs ocksåSölvesborgshem taggar lägenheter

– Jag träffade Somaliska föreningen i höstas som sa att det inte bor en enda somalier i våra centrala fastigheter. Det mötet födde en tanke och jag tycker att det är viktigt att göra detta statement.

Läs också Medling på gång i Sölvesborg "Vi ska jobba på i samma goda anda" SD tar över – så påverkas hyrespolitiken

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.