HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sölvesborgshem taggar lägenheter

Sölvesborg Nycklarnas era är på väg bort hos Sölvesborgshem. Nu satsar bostadsbolaget på att digitalisera även i äldre hus. Både i gemensamma utrymmen och lägenheter.
Foto: Jenny Knutsson
Förutom till trapphus och tvättstuga satsar Sölvesborgshem även på taggar till lägenheter i äldre bestånd.

Förra året började Sölvesborgshem att införa taggsystem i sin nyproduktion. Det är en kodad plastbricka som ersätter nyckel.

– Vi har funderat på vad som är nästa digitala våg inom fastighetsbranschen. Vad jag vet är vi först med att införa digitala lås för lägenheter i gammalt bestånd, berättar Johan Braw, Sölvesborgshems vd.

Läs också39 nya smålägenheter på gång i Sölvesborg

Men först börjar Sölvesborgshem successivt med taggsystem för gemensamma utrymmen i 20 procent av sitt gamla bestånd. Månadskostnaden för hyresgästerna blir närmare hundra kronor, vilket är förhandlat med Hyresgästföreningen. När det är klart i slutet av året, kommer hyresgästerna att erbjudas taggsystemet även till sina lägenhetsdörrar. Kostnaden blir även det ett hyrespåslag på närmare hundra kronor. Hyresgästerna kommer därefter att kunna öppna sin dörr med tagg, kod eller genom en app. Systemet införs även för lägenheterna vid omflyttning, vilket kan väljas bort av den inflyttade hyresgästen.

– Den stora vågen blir nästa år. Det ska bli spännande att se hur det här tas emot, säger Johan Braw.

Han ser många fördelar med systemet. Inte minst att det effektiviserar verksamheten. Entreprenörer kan få tillfällig kod och behörighet till en lägenhet, en borttappad tagg kan enkelt kodas om. Du kan få din tagg två veckor innan du ska flytta in och så aktiveras den på din inflyttningsdag.

Läs ocksåAlla Sölvesborgshems smålägenheter uthyrda i Ljungaviken

– Men det är som med all ny teknik. Den måste upplevas.

Johan Braw flaggar dock för säkerheten.

– Det är ingen idé att skönmåla. Det finns hackers och det kan bli en överbelastning.

Läs ocksåKritik mot elektroniska nycklar

Tappat nycklarna? Lugn – följ våra tips!

Läs också Åskvädret slog ut låsen hela helgen Julklappen som blev en supersnackis: "Vi är inte särskilt imponerade"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.