HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Nya ebo-lagen börjar gälla utan färdigt underlag

Nyheter Från årsskiftet ska ett antal utsatta områden undantas från nya ebo-lagen. Men den statistik som ska avgöra vilka områden det handlar om kommer först i april.
Foto: Kristian Pohl / Regeringskansliet / Montage
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) säger att regeringen måste göra en bedömning av vilka kommuner som ska undantas från lagen om eget boende innan Statistiska centralbyrån är klara med sin analys.

Lagen om eget boende har gjort det möjligt för asylsökande att fixa sitt boende själva, i stället för att bo på Migrationsverkets anläggningar.

Från årsskiftet ska den möjligheten begränsas i ett antal kommuner. Den asylsökande som vill flytta till ett socioekonomiskt utsatt område kommer att mista sin dagersättning.

Läs ocksåGöteborg backar – hela staden ska inte undantas från ebo

Men hur ska dessa områden definieras? Enligt förslaget ska Statistiska centralbyrån, SCB, ta fram underlag med siffror för exempelvis utbildningsnivå, sysselsättning, arbetslöshet och andelen mottagare av försörjningsstöd.

Problemet är att SCB presenterar sådana siffror i första hand på kommunnivå men att det kan skilja sig väldigt mycket mellan olika områden i en kommun. Att presentera en ny, mer detaljerad områdesindelning, kommer att dröja till april 2020 enligt propositionen. Ändå föreslås att lagen ska börja gälla redan från årsskiftet.

– Vi kommer att behöva göra bedömningarna tidigare än så. Men att vi gett uppdraget till SCB är för att vi sedan vill kunna förändra listan för att hålla den uppdaterad, säger migrationsminister Morgan Johansson (S), till Hem & Hyra.

Annons
Läs ocksåElva kommuner som säger stopp till asylsökande får nu bakläxa

Regeringen har redan redovisat en lista på 32 kommuner som kan bli aktuella. Samtidigt säger Morgan Johansson att han vill invänta att lagen träder i kraft innan listan spikas.

– Vi får se när förordningen kommer, först måste riksdagen besluta om själva lagen, vi kan inte publicera något innan dess, men det kommer att klarna kring årsskiftet.

Men den faktiska statistik som SCB enligt lagförslaget kommer att redovisa kan bli av mindre betydelse. Trots att myndigheten kan presentera detaljerade siffror per stadsdel är det de kommuner som regeringen pekat ut som i slutändan väljer vilka områden som ska undantas från ebo. Kommunernas beslut kommer sedan inte att prövas.

Läs ocksåHela Malmö undantas från ebo - asylsökande blir utan ersättning

– De kommer att kunna rapportera in de områden som det handlar om till Migrationsverket. Det räcker att de anmäler, det sker ingen prövning, säger Morgan Johansson.

Annons

Så varför ska SCB ta fram statistik om kommunerna ändå bestämmer själva?

– Det blir ett viktigt underlag för kommunerna när de ska göra sin bedömning.

Fakta: 32 kommuner

Regeringen har pekat ut 32 kommuner som kommer att undantas från lagen om eget boende: Borlänge, Borås, Botkyrka, Eskilstuna, Filipstad, Gävle, Göteborg, Halmstad, Helsingborg, Huddinge, Järfälla, Jönköping, Karlskrona, Katrineholm, Kristianstad, Landskrona, Linköping, Malmö, Motala, Norrköping, Nyköping, Perstorp, Sandviken, Stockholm, Södertälje, Trollhättan, Uddevalla, Uppsala, Västerås, Växjö, Åstorp, Örebro.

Läs också Hela Göteborg undantas från ebo – asylsökande mister ersättning Ny lag ökar risken för fusk med hyreskontrakt och adresser

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.