Annons

Nya regler för ombildning till bostadsrätt

Stockholm I går tog koncernbolaget för bostadsbolagen i Stockholm nya direktiv när det gäller ombildning. I flera närförorter stoppas ombildningen och ännu fler stoppas den 1 juli. Och de som tackat nej under förra mandatperioden får ingen ny chans.

Förslaget baserar sig på statistik där man räknat med till exempel servicehus som hyresrätter, men inte tar hänsyn till om det finns många villor och radhus i stadsdelen. Målet är att det ska råda balans mellan upplåtelseformerna. Det gör det när hyresrätterna i flerbostadshusen överstiger cirka 45 procent. 

– Vi har satt en ungefärlig gräns vid 50-55 procent hyresrätter respektive bostadsrätter, berättar Joakim Quiding på Stockholms Stadshus AB.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I innerstan, Liljeholmen och Årsta stoppades möjligheten att lämna intresseanmälan år 2008. I Gröndal, Östberga, Björkhagen, Hammarbyhöjden, Fruängen, Gamla Enskede, Mälarhöjden, Skarpnäck, Örby och Beckomberga stoppades ombildningarna från gårdagens datum. I Aspudden, Bromma, Hägersten, Johanneshov, Midsommarkransen, Enskededalen, Sköndal, Stureby och Spånga finns möjligheten att ombilda kvar fram till 1 juli.

De bostadsområden som fått ett erbjudande under den förra mandatperioden men tackat nej, får inte något nytt erbjudande. Men det gäller bara om ansökan gäller samma område. I stora kvarter kan en ny bostadsrättsförening bildas för en del av husen och godkännas igen. Då krävs att minst två tredjedelar av hyresgästerna skriver på intresseanmälan, annars räcker det med att 40 procent är med.

Annons

– Det här gäller framförallt stora fastigheter i ytterstaden. Vi har exempel från Skärholmen med flera hundra lägenheter, säger Joakim Quiding.

Läs ocksåEfter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Direktivet har kritiserats för att det inte innehåller några regler för antalet köpstämmor, vad som krävs av bostadsrättsföreningens stadgar eller konsulternas arbete. De oberoende observatörerna finns kvar, men det sägs ingenting om deras befogenheter eller uppgifter.

Kritiken mot ombildningarna är stark från oppositionen.

Annons

– Jag vill sätta ett stopp för ombildningarna. Stockholm behöver fler bostäder, inte färre hyresrätter, säger Carin Jämtin (S).

Läs ocksåEfter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar stridMäklare inblandad i ombildningsfiffel

– Även hyresgäster har valt sin boendeform och deras beslut måste
respekteras. Utförsäljningen har ökat bostadssegregationen, istället för
att blanda boende har den skiljt dem åt, säger Ann Mari Engel (V).

Fakta: Här går det att ombilda till bostadsrätter

Hägerstensåsen
Enskedefältet
Enskede gård
Skärholmen
Bredäng
Vårberg
Sätra
Västertorp
Älvsjö
Herrängen
Långbro
Solberga
Bagarmossen
Bandhagen
Farsta
Fagersjö
Farsta strand
Gubbängen
Hagsätra
Högdalen
Hökarängen
Kärrtorp
Rågsved
Svedmyra
Tallkrogen
Blackeberg
Hässelby
Järvafältet
Vällingby
Nälsta
Kälvesta
Grimsta

Läs också Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn Ombildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.