Annons

Nybro bostads vill höja hyran med 2,03 procent

Nybro När bostadsbolagen lämnar sina yrkanden inför hyresförhandlingarna ligger Nybro bostads en bit under rikssnittet på 2,76 procent. Yrkandet är också lägst i Kalmar län.

– Jag har sett kollegor som begärt betydligt mer, men vi har gjort bra elupphandlingar och ränteläget är också bra för oss, säger Stefan Henrixon, vd för Nybro bostads.

Bolagets yrkande på 2,03 procent högre hyror nästa år placerar sig på den nedre halvan jämfört med de totalt 91 bostadsbolag i landet som hittills presenterat sina yrkanden. Det är också lägre än vad Nybro bostads brukar yrka inför hyresförhandlingarna. Förra året var yrkandet 3,38 procent och året dessförinnan var det 4,14 procent.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Hyrorna behöver ändå höjas på grund av allmänna kostnadsökningar, det vill säga saker som värme, el och löner.

Annons

Stötestenen i förhandlingarna med Hyresgästföreningen brukar vara internräntan, det vill säga den ränta som bolaget tar ut då de investerar vinsten i nya projekt.

– Vi har hållit på i många år med det här. Vi är väl lika led på det här, både Hyresgästföreningen och jag att de inte kan lösa det här på central nivå, säger Stefan Henrixon.

Läs ocksåNya storkravet från Sveriges största allmännytta: ”Oskäligt”

Hyresförhandlingarna i Nybro har flera gånger strandat och då hamnat i den centrala Hyresmarknadskommittén som bestämmer vilken hyreshöjning det blir när parterna inte kan komma överens.

Annons

Hem & Hyra har sökt Hyresgästföreningens förhandlare.

Fakta: Hyresbud i Kalmar län

Nybro bostads: 2,03 procent

Kalmarhem: 2,9 procent (1,6 procent för 2015)

Mönsterås bostäder: 3 procent

Mörbylånga bostads: 3,06 procent

Byggebo: 3,14 procent

Hultsfreds bostäder: 3,2 procent

Högsby bostads: 4,54 procent

Vimarhem: 4,75 procent

Läs också Kraftig kritik mot Uppsalahems yrkande: "närmast obegripligt" Måndag kväll är tjejernas kväll i Nybro Lediga lägenheter i lyxigt golfboende Trots bostadskö i Vingåker är omflyttningen hög i nybyggt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.