Annons

Nytt förslag: Hyresgästers rättigheter vid brand stärks

Nyheter Hyresgästers rättigheter när lägenheten förstörs ska stärkas. Det föreslår regeringens utredare.
En hemsk syn. Nu föreslås stärkta rättigheter för hyresgäster när lägenheten förstörs.

Hemmet med alla dess ägodelar har försvunnit i lågorna och felet är inte hyresgästens. I de flesta fall ordnar värden en ny lägenhet men det är ingen skyldighet om lägenheten anses totalförstörd. Hyresgästen är med andra ord beroende av värdens goda vilja i en svår situation.

Hem och Hyra har rapporterat om flera fall där värden inte velat ge hyresgästen en ny bostad. Jimmy Klasén blev både av med kontraktet och stämd, trots att han inte orsakat branden. Bostadsrättsföreningen som Lotta Alm hyrde sin lägenhet av såg till att hon både blev av med lägenheten och skyldig att betala rättegångskostnader på över 100 000 kronor – trots att det är klarlagt att det var en kortslutning i mikron som var brandorsaken. Det efter beslut i hyresnämnden men hovrätten ska pröva ärendet.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu föreslår regeringens utredare, professor Bertil Bengtsson, att hyresgäster vars lägenhet förstörs ska ha rätt till en ny lägenhet om det är skäligt.
Det ska göras en bedömning av värdens och hyresgästens intressen. Om värden ska återställa lägenheten eller förfogar över andra liknande lägenheter talar det till hyresgästens fördel. Bostadsrättsföreningar som efter en brand vill renovera en kvarvarande hyresrätt och omvandla den till bostadsrätt kan alltså tvingas tänka om.

Om värden inte tänker bygga upp ett nytt hus efter att det gamla brunnit ner så ska det däremot inte kunna framtvingas.

Annons

– Hyresgäster ska kunna lita på att lagen tar hänsyn till deras intressen även när deras bostadslägenhet förstörs. Det är en naturlig del i regeringens prioritering att hyreslägenheter ska vara trygga och bra boenden, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S).

Läs ocksåBrandskadad lägenhet hamnar i hovrätten

Susanna Skogsberg, förbundsjurist på Hyresgästföreningen, är tacksam över att det äntligen kommer ett sådant här lagförslag.

– Utredaren kommer med ett bra förslag som rättar till en orimlig regel i en svår situation, säger Susanna Skogsberg.

Annons

I promemorian finns också ett förslag om att förhandlingsöverenskommelser, exempelvis om ny hyra, ska kunna undertecknats med elektronisk signatur. Något som efterfrågats av hyresmarknadens parter för att effektivisera förhandlingarna.

Läs ocksåHyresgäst frikänns efter lägenhetsbrand
Läs också Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden Värd nekade funktionsnedsatt kvinna att hyra – måste betala 150.000 för diskriminering Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.