Annons

Nytt försök att kasta ut hyresgäst efter yxattack

Simrishamn Mannen dömdes i tingsrätten för att ha huggit sönder grannarnas dörr med en yxa. Nu vill hyresvärden ha hjälp med att kasta ut honom från hyreshuset i Simrishamns kommun.
Foto: Polisen

Polisen dokumenterade märken av hugg i grannarnas dörr och hittade en yxa strax intill. Familjen som bodde där hade ringt 112 när någon började banka på dörren. 64-åringen berättade för polisen att han ville kasta ut “muslimerna” ur huset men tog sedan tillbaka uppgifterna.

64-åringen dömdes i tingsrätten i början av året, villkorligt till dagsböter för ofredande och skadegörelse men mot sitt nekande. Den drabbade barnfamiljen kommer från Syrien och polisen utredde händelsen som ett hatbrott, vilket innebär att attacken skulle ha motiverats av familjens etnicitet. Men tingsrätten ansåg inte att den delen gick att bevisa. Domen har överklagats av båda sidor och tas upp i hovrätten senare under hösten

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Yxattacken skedde våren 2016 på en mindre ort i Simrishamns kommun men först nu har fastighetsägarens uppsägning kommit in till hyresnämnden på ett korrekt sätt. Det första försöket avisades på grund av en teknikalitet.

Annons

Enligt värdens ansökan motiveras den med “den synnerligen allvarliga händelse” som mannen gjort sig skyldig till enligt den tidigare tingsrättsdomen. Yxattacken beskrivs rent formellt som en störning som påverkat grannarna i huset.

64-åringen menar att han är oskyldig. Han är medlem i hyresgästföreningen och får juridisk hjälp med målet i hyresnämnden.

Läs ocksåKöttbullar med spik - granne tvingas flytta efter hot mot hundEn tvådelad bild. Dels en illustration som visar spikar och köttbullar med instuckna spikar, dels ett faksimil från ett e-brev där text är suddad men viss text syns, "som jag kommer och döda", "gör något", "små köttbular med små spikar i".

Juristen Mats Lindahl menar att nämnden bör avvakta med beslut gällande uppsägningen tills rättsprocessen om yxattacken är avgjord i hovrätten.

Annons

Hem & Hyra har sökt hyresvärden men utan resultat.

Läs också Uppsagd för att hunden ylar hemma i lägenheten - nu prövas fallet rättsligt Hyresgäst anklagas för vanvård efter 20 års rökning i lägenheten - får bo kvar Vardagen blev en mardröm när grannen blev psykiskt sjuk: ”Vi var på helspänn” Besöker hyresvärden fem gånger om dagen – kan vräkas efter 70 år i samma lägenhet: ”Rop på hjälp”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.