Annons

Nytt kök och balkong gör lägenheten attraktiv

Stockholm Ett nyrenoverat kök värdesätts högt i Mälardalen, Göteborg och Norrland. Men i Stockholm är det viktigare att lägenheten har balkong. Det här visar en undersökning som Mäklarforum gjort där 145 mäklare fått svara på frågor om kundernas attityder.

Läge, planlösning och boendekostnad är förstås viktigast när man väljer lägenhet. Men Mäklarforum har tittat på vilka faktorer utöver dessa som folk värdesätter högst.

På en skala 1–4 värderas nyrenoverat kök till 3,9 i Mälardalen och Norrland, medan balkong får 3,7 respektive 3,5. Även i Göteborg är det nyrenoverade köket viktigare.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

I Stockholms stad är det tvärtom. Balkongen värderas till 3,8 medan det nyrenoverade köket får 3,1. Mäklarna beräknar att priset på en bostadsrättslägenhet i Stockholm stiger med 221 000 kronor om den har balkong.

Annons

–De är väldigt eftertraktade. Det är också betydligt mycket mer komplicerat att skaffa en balkong, om det ens går, än att renovera ett kök, säger Andreas Mühlich, marknadschef på Skandia Mäklarna, som står bakom Mäklarforum.

I Norrland är balkongen bara värd 51 000 kronor.

Annons
Läs ocksåSå tycker hyresgäster i Vaggeryd om sitt boende
Fakta: Faktorer som värderades

Högt till tak: 3,1
Öppen spis: 2,9
Garageplats i huset: 2,9
5 min till kommunikationer: 2,7
Gångavstånd till hav/sjö: 2,7
Bastu: 1,8

Läs också Skandinaviens lyckligaste bostadsområden är svenska Föräldrarna: barnen blir fast hemma Allt fler semestrar på hemmaplan Vi stör oss mer på grannar under sommaren

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.