HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Öbo lovar snabb hjälp

Örebro Is och frost i en Öbo-lägenhet? Nej, så ska ingen behöva ha det. När Hem & Hyra kontaktar Örebrobostäders bochef, Per Åberg, kommer lugnande besked för den is-drabbade familjen.

Hem & Hyra berättade om hyresgästen Marie-Therese Persson i Odensbacken som har så kallt i sin bostad att det är is på fönster och dörrar. Eftersom hon har tre barn, kräver hon att bli evakuerad.

Per Åberg har aldrig hört talas om att en Öbo-hyresgäst behövt evakuera en hyresgäst på grund av kyla.

Läs ocksåSex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten

– Det har inte hänt vad jag känner till. Det är ju det absolut sista man ska göra och det kan behövas om värmesystemet i ett helt hus har slutat att fungera. Men nu har jag inte hört att det skulle vara fallet i den här fastigheten, utan det verkar ju vara något som är fel specifikt i lägenheten.  Det får man åtgärda det, säger han.

Hur fort går det? Nu är det ju helg och de har is inomhus?

– Det är svårt att säga så här innan jag vet vad det är som gör att det är så kallt. Vi gör en bedömning från fall till fall och är det riktigt kallt så kommer vi prioritera det. Vi har fastighetsjouren som jobbar kvällar och helger som kan åka ut om det behövs. Så det kan gå relativt fort. 

Annons
Läs ocksåIskalla lägenheter – nu bävar hyresgästerna för värdens julledighet

Om man har springor vid fönster och dörrar där det drar. Är det att rekommendera att lägga täcken och kuddar för att slippa drag?

– När det blir så här kallt som minus 20 kan man känna av kylan utifrån även inomhus. Och upplever man ett drag från till exempel en balkongdörr så kan man lägga för något temporärt, men det ska ju inte vara en långsiktig lösning. Utan då ska man kontakta Öbo och göra en felanmälan för det är inte meningen att man ska sitta och frysa.

Vid kyla inomhus rekommenderar Hyresgästföreningen att du som hyresgäst gör en felanmälan gärna via e-post så att man kan bevisa att man påtalar problemet. 

Läs ocksåArga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungeraTvå män sitter i ett kök.

– Det är viktigt att ta anmäla bristen till hyresvärden så fort som möjligt. För det är från den dagen du anmält bristen som du kan få hyresnedsättning. Och så är det viktigt att ta kontakt med miljökontoret som gör korrekta mätningar av inomhustemperaturen och som kan förelägga hyresvärden att åtgärda problemet, säger Thomas Saglind som är jurist på Hyresgästföreningen.

Annons

Har man rätt att kräva att bli evakuerad som hyresgäst?
– Lagstiftningen är tyvärr lite fyrkantig på så vis att det är hyresvärden som bestämmer om en hyresgäst behöver evakueras. En hyresgäst har aldrig rätt att bli det. Det skulle vara om till exempel miljökontoret bedömer att lägenheten inte är lämplig som bostad. Då kan man använda det mot hyresvärden. Men annars är det upp till hyresvärden, säger Thomas Saglind.

Läs också Brister på Stensiken skapar otrygghet - Maritha: "Har inte varit i källaren på tio år" Johan håller sekundkoll på värmen med egen uppfinning – fick rätt mot hyresvärden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.