Annons

Omstridd ombildning i Hallonbergen

Sundbyberg Förvaltaren säljer 194 lägenheter till en bostadsrättsförening i Hallonbergen för 254 miljoner. Men det finns kritik mot affären.

– Det handlar inte om hyresgästernas ombildning, man har drivit igenom det hr från Förvaltarens sida, säger P-O Brogren, från Hyresgästföreningen Region Stockholm.

Han menar att det finns en rad tveksamheter kring själva omröstningen och ifrågasätter varför ett tiotal lägenheter har stått tomma i väntan på en affär. Han tycker också att priset är märkligt lågt.
– Men att gå till tingsrätt har visat sig vara både dyrt och vanskligt. Hyresgästföreningen har därför bestämt sig för att inte driva ärenden efter köpstämmor.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Förvaltarens vd Anette Sand försvarar affären med att bolaget har en fast rutin vid alla sina försäljningar till bostadsrättsföreningar som bland annat innefattar en professionell värdering av fastigheten.
– Den värderingen följer vi och vi förhandlar aldrig priset. Vi sålde alltså inte för billigt utan enligt samma principer som vi gjort med övriga, säger Anette Sand.

Annons

De tomma lägenheterna då? Med namn på dörren som Bo Vakant och Lisa Vakant?
– Det är ganska vanligt att man inte hyr ut tomma lägenheter efter att en bostadsrättsförening har fått erbjudande om att köpa fastigheten. Sen kan jag tycka att namnen på dörren var lite löjliga, men vi gör så för att minska inbrottsrisken så att vi inte blir av med vitvaror, säger Anette Sand.

Ombildningen är den första i sitt slag i Hallonbergen och innebär att cirka tio procent av lägenheterna i stadsdelen nu är bostadsrätter. Fastigheten renoverades och byggdes om i mitten på 90-talet och innehåller även kontorshotell, ett tryckeri och ett reservdelsföretag.

Annons
Läs ocksåFörvaltaren höjer hyran med 1,6 procent

Sedan 2008 har Förvaltaren sålt sjutton fastigheter och 1 471 lägenheter till bostadsrättsföreningar med ett snittpris på drygt 15 000 kronor /kvadratmeter. Pengar som ska investeras i renoveringar och nyproduktion.

Läs också Lägenhetsbyte fick Förvaltaren att ändra rutinerna Uppsagd får hela året på sig att flytta Stora ventilationsbrister hos Förvaltaren och Värmdö Bostäder Tårtkalas för bevarade hyresrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.