HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Här är Norrlands nya regionstyrelse

Jämtland I helgen hölls region Norrlands fullmäktige på södra berget i Sundsvall. Ett välbesökt möte där en ny styrelse utsågs och frågor kring lokal utveckling och engagemang lyftes för diskussion.

Antalet deltagare på fullmäktige i helgen var stort.

– Många har jobbat hårt för att få in fler och vi är nu faktiskt 55 röstberättigade så det är inte dåligt, säger Tommy Pettersson i föreningsstyrelsen för Storsjöbygden i Jämtland.

Läs ocksåNorrland får betala när rika Stockholmskommuner "dumpar" bostadslösa

Kristina Bohlin, aktiv i lokala hyresgästföreningen Vasa/Falken i Skönsberg, Sundsvall, tycker helgen varit värdefull för henne på flera sätt.

– Man får med sig så mycket härifrån, samtal som är verkligt inspirerande och användbara tips. Som att protokollföra på ett effektivare och bättre sätt. Det kommer vi att ha stor användning för framöver, säger Kristina.

Årets programpunkter handlade bland annat om medlemsrekrytering och medlemsutveckling.

Läs ocksåVästsveriges kommunala värdar lämnar ifrån sig miljontals kronor

Norrlands siffror över antalet medlemmar är ändå i topp. Målet för 2018, 38 200 medlemmar, uppfylldes redan i oktober. Regionen har fler medlemmar än någonsin.

Och arbetet med att behålla dem desto viktigare.

Kenneth Eklöf, enhetschef för medlemsutveckling, underströk vikten av ett fortsatt aktivt arbete inom rekrytering och utveckling av medlemsnyttan.

Läs ocksåProtesterna hjälpte inte: Ludvikahem säljer 147 lägenheter

– Kom gärna med förslag på hur vi kan bli ännu bättre, uppmuntrade han den samlade skaran.

Söndagen gästades också av medlemsstrategerna från förbundet, Ilyas Hassan och Victoria Sjöblom, som öppnade upp för diskussioner om föreningsrörelsen framtid. Hur når vi ut till fler? Hur skapar vi ett större lokalt engagemang?

Frågorna diskuterades i grupper och flera förslag framfördes.

Monica Sundin, aktiv i lokala Hyresgästföreningen Sörliden/Valla i Örnsköldsvik, tryckte på hur viktigt det är att Hyresgästföreningen som organisation samarbetar med andra lokala samhällsparter som kommunen eller skolor.

– Det är nånting jag saknar, att man öppnar upp för samarbete med andra. Att vara en av flera parter och bredda uppdraget till att inte bara alltid handla om egna hjärtefrågor, det tror jag skapar en stabil plattform för att nå ut till fler.

Flera idéer om att förena verksamheten med olika teman kläcktes.

– Har man olika teman att locka med kommer ju de som är verkligt intresserade att dyka upp, säger Anne-Christine Strömberg, Hyresgästföreningen Storsjöbygden.

En ny regionstyrelse antogs under fullmäktigemötet. Björn Nilsson, Sundsvall, tog klivet från ersättare till ordinarie ledamot. Gunnar Bergman steg upp som ordinarie från att ha varit adjungerad (tillfälligt tillsatt).

Och Margaret ”Pia” Rundqvist, Timrå, valdes in i styrelsen för första gången.

– Jag vet inte riktigt vad jag förväntar mig, men det blir spännande att få vara med och så får vi se vad som händer när jag satt mig in i hur det fungerar, säger Pia.

Det ekonomiska läget för föreningarna i regionen presenterades och visade att bara drygt hälften av budget på drygt 1,2 miljoner nyttjades under 2018. Användandet av fritidsmedel för lokala aktiviteter toppades av Gällivare som engagerat sig mycket i Malmfälten och stadsomvandlingen.

Eva Lundqvist är sammankallande i nya valberedningen. Hon är taggad inför uppgiften och kommer att satsa på ett mer uppsökande arbetssätt än som varit tidigare.

– Vi ska ut mer på fältet, mer aktivt delta i festivaler till exempel och träffa lokala hyresgästföreningar. Det har inte gjorts i någon större utsträckning förut så det behövs. Vi behöver bli mer representativa i styrelsen, representera olika åldrar, kön och etnicitet, säger hon.

Förutom Eva Lundqvist så består nya valberedningen av Kenneth Norberg, Elin Tjäder, Sven-Olof Leppäniemi och Rauno Sirén.

Revisorsuppdragen tilldelades Tarmo Makslahti (2 år), Leif Pettersson (1 år kvar). Ersättare Hans Urban Strand och Yvonne Sundvall.

Fakta: Nyvalda ledamöter och revisorer

Här är namnen på de nyvalda ledamöterna som valdes under helgens fullmäktigesammanträde i Sundsvall:

Ordinarie ledamöter för 2 år

Björn Nilsson – Sundsvall

Lars Baudin – Luleå

Margareta Nordin – Kramfors

Gunnar Bergman – Kiruna (vice ordförande)

 

Ersättare för 1 år

Leif Hedvall – Boliden

Christer Svensson – Umeå

Catrine Granström – Boden

Lars-Erik Englund – Boden

Margaret Rundqvist – Timrå

Läs också Hyresgäster i Göteborg slapp betala vakter i kollektivtrafiken – nu tas domen om Jätteutdelning ur Sandvikenhus kritiseras

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.