Annons

Östersundsbostäder bestrider hyressänkningskrav

Östersund ​"Orimligt och dåligt underbyggt" säger Östersundsbostäders vd Bengt Rådman om Hyresgästföreningens krav på 15 procents sänkning av hyran för den tid då parasiten Cryptosporidium förpestade dricksvattnet.

​Hyresgästföreningens jurist Ingvar Hellentin lämnade den 31 maj in en begäran till Östersundsbostäder om nedsättning av hyran angående det bakteriesmittade vattnet i vintras. Som ombud för en av fastighetsbolages hyresgäster krävdes en sänkning med 15 procent, 1 966 omvandlat i kronor.

Utfallet kan bli prejudicerande för alla hyresgäster som drabbats av otjänligt dricksvatten. Även i Skellefteå spreds sig bakterien Cryptosporidium ut i det allmänna dricksvattennätet.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Efter ett par veckors överläggningar bestämde sig Östersundsbostäder för att bestrida kravet, vilket betyder att ärendet kommer att överlämnas till domstol för rättslig prövning.

– Det finns ingen överenskommelse i det här skedet, vi bestrider kravet. 15 procent känns orimligt och kravet i sig är dåligt underbyggt, säger Bengt Rådman, vd på Östersundsbostäder.

Annons
Fakta: Fakta/Parasitutbrottet

I slutet av november förra året upptäcktes en parasit i Östersunds dricksvatten som gjorde tusentals invånare magsjuka. För att undvika smittan uppmanades alla boende i Östersund med omnejd att koka vattnet.

Inte förrän efter nästan tre månader, den 18 februari 2011, bedömdes det kommunala dricksvatten som rent igen.

Hyresgästföreningen menar att bakterien cryptosporidium som förpestat vattnet är en brist i boendet och att hyresgästerna därför har rätt till ersättning enligt hyreslagen.

 

Läs också En tredjedel har inte sökt ersättning Pilotfallet Peter känner sig straffad Fastighetsägarna öppnar plånboken HGF kräver de privata värdarna på ersättning Östersundshems hyresgäster hotade av bovärdar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.