Annons

Polischefen blir ny bostads-vd: ”Här finns en möjlighet att förebygga”

Göteborg Ulf Merlander lämnar sitt jobb som polisområdeschef i nordöstra Göteborg – för att bli ny vd för kommunala Gårdstensbostäder. ”Jag har följt Gårdstensmodellen i många år. Jag attraheras av helhetsgreppet”.
Foto: Gustaf Görfelt
Ulf Merlander säger att han är ödmjuk inför att han inte jobbat med bostäder tidigare. "Men jag känner mig trygg i det brottsförebyggande arbetet. Det unika med Gårdstensbostäder är just hur mycket de väger in saker som folkhälsa, läxhjälp och att engagera hyresgästerna. Jag har god kännedom om Gårdsten och de utmaningar som finns där, så det är inte som att jag blir luftlandsatt med helikopter".

Efter exakt 30 år som polis lämnar Ulf Merlander in uniformen och brickan. I stället tillträder han som Gårdstensbostäders nya vd i början av februari.

En anledning till karriärbytet är att jobbannonsen dök upp vid en lämplig tidpunkt. Ulf Merlanders förordnande som polisområdeschef i Nordöstra Göteborg löper ut våren 2023.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Men den andra anledningen är att det var just Gårdstensbostäder som behövde en ny vd, inte vilket bostadsbolag som helst.

”Följt  i många år”

– Jag har följt Gårdstensmodellen i många år. Jag attraheras av helhetsgreppet runt boendemiljön. Polisen kommer ju ofta när något redan hänt, i efterhand. Här finns en möjlighet att förebygga. Det känns lockande att göra en sådan resa, säger Ulf Merlander.

Gårdstensbostäder äger enbart hus i Gårdsten, Angered. Bolaget har blivit känt för sina nytänkande metoder.

Läs ocksåSer Gårdsten som framtidens modell: "Förbluffad över att inte fler vågar"

Gårdstensmodellen innebär att inte bara förvalta bostäderna, utan också försöka lyfta hela stadsdelen. En metod som varit framgångsrik på flera viktiga fronter, men som också mött kritik. Framför allt för att inslag av hårdare kontroll är en viktig del i konceptet.

Polisens klassning viktig

Det viktigaste tecknet på modellens framgång är att polisen slutat klassa Gårdsten som ”särskilt utsatt område” och i stället graderat ner stadsdelen till först riskområde, sedan utsatt område. En klassificeringsändring som Ulf Merlander själv varit högst inblandad i.

På ett sätt har du varit delaktig i att bygga Gårdstensbostäders varumärke. Nu blir du bolagets vd. Vad tänker du om det?

Läs också”Framgången i Gårdsten bygger främst på kontroll”

– Jag känner inte riktigt så. Vi har varit många aktörer som har arbetat tillsammans: framförallt skolan, stadsdelen och polisen, men Gårdstensbostäder själva har varit drivande i arbetet. Vi andra har bara stöttat med det vi kan. Så jag tycker nog Gårdstensbostäder har byggt sitt varumärke själva, ända sedan 90-talet. Framförallt genom sin långsiktighet.

Annons

Vad tror du att hyresgästerna förväntar sig när en före detta polis blir chef för deras bostadsbolag?

– Jag lämnar ju polisen nu. Jag tänker inte att jag kommer att prata speciellt mycket om min polisiära bakgrund i mitt nya uppdrag. Det jag vill är att fortsätta med det framgångsrika arbetssätt som Gårdstensbostäder haft sedan tidigare. Jag hoppas att hyresgästerna inte kommer att märka så stor skillnad. Jag vill jobba nära medarbetarna och de boende, veta vad de vill och utveckla Gårdsten tillsammans med dem.

Vad ser du för fördelar med din bakgrund?

– Jag är van att leda en stor, komplex organisation. De erfarenheterna tar jag med mig in i den här organisationen. Den är visserligen något mindre, men jag vill använda ett medarbetardrivet och tillitsbaserat ledarskap på samma sätt.

Gårdstensmodellens framgångar är mycket kopplade till minskad brottslighet och ökad trygghet. På vilket sätt kan du ha hjälp av ditt tidigare jobb där?

– Inom polisen har jag jobbat mycket med att använda forskning och kunskapsbaserade metoder. Jag har uppbyggda nätverk inom sociologi och kriminologi, det hoppas jag kunna ta med mig in i min nya roll. Jag vet att Gårdstensbostäder tagit hjälp av forskare tidigare. Sedan har jag förstås ett stort nätverk inom Göteborgs stad, näringsliv och inom polisen.

Ulf Merlander, vd Gårdstensbostäder.
Du har inte erfarenhet av bostadsbranschen sedan innan. Vilka utmaningar ser du i det?

– Jag är väldigt ödmjuk inför detta. Jag vill börja med att sätta mig in i verksamheten. Prata med alla medarbetare, och även med övriga aktörer inom Göteborgs stad. Det kommer att ta ett tag att hitta rätt. Det är klart att det är mer fokus på till exempel ekonomi i ett bostadsbolag än inom polisen.

Annons

– Sedan ser jag också bredare utmaningar. Vi är på väg rakt in i en lågkonjunktur som påverkar hela samhället. Men sådant har Gårdstensbostäder hanterat tidigare, där finns det lärdomar att dra nytta av.

Har du fått några reaktioner än från Gårdstensborna?

– Jag har fått några mejl från folk som tycker det är bra, och skriver att de är glada att jag börjar. Inget negativt än så länge. Men jag har ju inte varit i området och träffat människor sedan det här blev klart.

Finns det något du gillar speciellt med stadsdelen?

– En gång när jag var där frågade en pojke mig var jag skulle åka på semester. Jag sa att jag skulle till Kreta eller nåt liknande, då svarade han ”Ulf, det är bara att du tar bilen runt Gårdsten så har du sett hela världen.” Mångfalden i Gårdsten är fascinerande, det är verkligen en mosaik av människor. Hur man tar till vara det och samtidigt bygger ett hållbart samhälle är jättespännande.

Vilken erfarenhet har du själv att bo i hyresrätt?

– När jag har bott i lägenhet så har jag alltid hyrt, jag har aldrig ägt. Sammanlagt är det 10–15 år jag bott i hyresrätt. Dels när jag var ung och bodde ensam, och även senare när vi hade små barn. Först bodde jag i Ulricehamn, sedan flyttade jag till Göteborg och bodde ett antal år i hyresrätt i Kålltorp och på Hisingen. Jag trivdes absolut med den boendeformen. Det är skönt att få hjälp med förvaltning och underhåll.

Fakta: Ulf Merlander

Ålder: 54 år

Bor: Villa i Göteborg.

Oväntad talang: Bra på bordshockeyspel.

Aktuell: Blir ny vd för Gårdstensbostäder i februari 2023, efter 30 år som polis.

Fakta: Gårdstensmodellen

Läs också Experimentet Gårdsten - framgång eller intrång? Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur" Kalla element, inget varmvatten: Yvonne gav upp och flyttade – värden riskerar vite på 50 000 i månaden

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.