Annons

Protester mot nya direktiv för ombildning till bostadsrätt

Stockholm Ett fyrtiotal hyresgäster från olika nätverk samlades i kylan utanför stadshuset för att protestera mot Stockholms stadshus nya ombildningsdirektiv som klubbades igenom i eftermiddag.

Bland annat kräver man att det bara kan hållas en köpstämma per erbjudande och att ombildningskonsulterna ska ha fasta arvoden, som inte är beroende av om det blir ett ja eller ett nej på köpstämman.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Vi är här för att trycka på politikerna och visa att den här vilda västern inte kan fortsätta. Men hittills har de inte tagit till sig någonting, säger Elin Gauffin, från nätverket Rädda hyresrätten.

Annons

Ombildningarna fortsätter även under denna mandatperioden, men inte i de förorter där det börjar bli för få hyresrätter. Innerstaden görs nu sällskap av närförorter som  Björkhagen, Gröndal, Hammarbyhöjden, Fruängen, Östberga och Beckomberga. Här är det färdigombildat enligt de nya direktiven.  I Midsommarkransen och Aspudden måste däremot hyresgästerna skynda sig – de har bara ett halvår på sig att anmäla intresse för att köpa loss sina hus.

Jeanette Angelöw kom från Svedmyra in till stadshuset för att demonstrera mot fortsatta ombildningar.

Läs ocksåExperter på bostadsrätt om värdens försök att köpa röster: ”Tangerar mutor och korruption”

– Jag är inte van att engagera mig i sådant här men jag tycker det är skamligt att ombildningarna får fortsätta. Jag har valt att vara hyresgäst och jag tycker att det är jättebra att allmännyttan har fått ha en hyresdämpande effekt. Konsulterna är alldeles för drivande i de här processerna, det finns en girighet i det här som jag inte tycker är tilltalande.

Annons

Nätverket vill också stoppa det utbredda bruket av fullmakter och manipulerade föreningsstadgar och att avskaffa regeln om att det räcker med att 40 procent av hyresgästerna skriver på intresseanmälan för att ombildningsprocessen ska starta.

Läs också Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg Borgerlig allians vill ombilda kommunala hyresrätter i Nynäshamn

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.