Annons

Ramavtal klart med privata hyresvärdar

Stockholm Nu är årets ramavtal mellan Hyresgästföreningen och de privata hyresvärdarna i Stockholm klart. Avtalet rekommenderar hyreshöjningar mellan 1,39 och 2,74 procent från den 1 maj. Fastighetsägarnas yrkande låg mellan 1,5 till 3,5 procent.

– Ramavtalet är ett verktyg för de hyresförhandlingar som äger rum med privatvärdarna. I år är sista året som avtalet bygger på allmännyttiga hyresförhandlingar – 2,74 procents höjning är densamma som Svenska Bostäders hyresgäster i innerstaden får, säger Hyresgästföreningens förhandlare Petrus Jansson.


Nytt i årets avtal är en särskild punkt som innebär att hyreshöjning enligt ramavtalet förutsätter att fastighetens kvalitet och förvaltning motsvarar god och sedvanlig standard på orten. Men vad innebär egentligen det?
– Det är svårt att precisera mer än så eftersom det kan se olika ut i olika fastigheter. Ramavtalet ska vara ett stöd för en förhandling, säger Petrus Jansson.

Annons

I dag finns det cirka 5 000 privatägda hyresrätter i innerstaden och över 100 000 i Stockholms stad. Så avtalet berör många hyresgäster, men den nya hyran sätts först när den är förhandlad.

Mer specifikt ser avtalet ut så att innerstadens privatägda hyresrätter rekommenderas hyreshöjningar mellan 1,39 och 2,74 procent, i inre ytterstaden mellan 1,39 och 2,3 procent samt i yttre ytterstaden mellan 1,39 och 1,99 procent. De som rekommenderas lägst höjning, 1,39 procent är miljonprogramsområdena, nyproduktion i inre ytterstaden samt de innerstadslägenheter som redan har höga hyror. Hyran höjs 1 maj 2010 om parterna har kommit överens tills dess.

Annons
ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Läs också Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala Kommunpolitikern slängde ut sin hyresgäst – tyckte hon kunde bo kontraktslöst Brandfarliga bostäder hyrs ut till nyanlända i Hultsfred Fredrik ny vid klubban i Kalmarföreningen Kroppkakan Allt färre lokaler byggs i ditt kvarter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.