HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Rökande hyresgäst tvingas betala för skador

Malmö När mannen flyttade upptäckte MKB “kraftiga nikotinskador” i lägenheten. Nu har tingsrätten kommit fram till att han får stå för kostnaderna för saneringen efter rökningen i bostaden.
Foto: Anders Paulsson/Pixabay

I bakgrunden ligger flera obetalda hyror. När det kommunala bostadsbolaget väl fick tillbaka lägenheten förra hösten steg notan ännu mer. Det handlade om totalt nästan 17 000 kronor extra kopplade till inomhusrökning.

Enrummaren ligger i centrala Malmö. Enligt MKB:s stämning hade mannen som bott där inte städat innan han lämnade lägenheten och det fanns flera typer av skador. Det rörde sig främst om kokvrån. Enligt hyresvärdens beskrivning fanns det “kraftiga nikotinskador” på väggar, tak, snickerier och inredning. Hyresgästen ska även ha rökt så mycket att fläkten var tvungen att bytas ut.

Läs ocksåPolisen tog DNA-prov på fimpar - kan fälla rökande granne

Hyresgästen har inte svarat på MKB:s krav i tingsrätten och nu faller en tredskodom med ett krav på pengar. Enligt den ska han även stå för rättegångskostnader på nästan 10 000 kronor, utöver röksaneringen på nästan 17 000.

Tips: Så hanterar du rökning i lägenheten

MKB har två hyreshus i Malmö som är helt rökfria, i Västra hamnen och i Hyllie. Där är det förbjudet att röka både i lägenhet och gemensamma utrymmen, både för boende och besökare. Den som flyttar in får skriva på ett speciellt avtal med fastighetsägaren. Det är möjligt att söka sig just till dessa hus via Boplats Syds kö för hyresgäster som besväras av grannars rök. MKB menar att modellen är ett sätt att undvika passiv rökning men även skador och kostsamma renoveringar.

Läs ocksåUtpekad storrökare sägs upp - så har grannarna kartlagt honom

När Hem & Hyra 2018 undersökte hyresgästernas inställning till rökning var det nästan 70 procent som ville förbjuda rökning i lägenheter. Var tredje ville då även göra det otillåtet att röka på balkongen.

Läs också Rökförbuden ökar trots svagt lagstöd Därför har synen på rökning ändrats så snabbt Rökares hyreskontrakt kan ryka

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.