HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Röklukt trots åtgärder

Hässleholm Expanderande skum, nya golvlister och nytt foder, listan på åtgärder kan göras lång. Trots insatserna har röken från grannen fortsatt att orsaka problem för hyresgästen.

För fyra år sedan kontaktade den unga kvinnan i Hässleholm sin hyresvärd för första gången. Hon stördes då av röklukt från grannen under henne. Ibland var stanken så stark att hon var tvungen att lämna sin bostad.

Den privata värden sprutade expanderande skum kring rören i köket samt kring ett ventilationsschakt. Men hyresgästen upplevde att värdens åtgärder inte var tillräckliga, röklukten fortsatte att tränga in i hennes lägenhet.

Läs ocksåChocknota för rökande hyresgäst - krävs på 337 000 kronor: "Sinnessjukt"MKB, det kommunala bostadsbolaget i Malmö, kräver ytterligare en hyresgäst på ersättning för rökskador.

Kvinnan kontaktade både miljökontoret och Hyresgästföreningen. Enligt Carina Klang, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne, ska en hyresgäst inte behöva stå ut med grannens röklukt i sitt hem.

– Som hyresgäst ska du inte känna någon röklukt när alla fönster och dörrar är stängda, säger hon.

Förra året vidtog värden ytterligare åtgärder. Men trots tätning under golvlister, nytt foder till ytterdörren, ny golvlist mellan kök och vardagsrum och nya ventiler i både badrum och vid entrén upphörde inte röklukten. Enligt hyresgästen var det framförallt på helgerna som röklukten var som mest störande.

Läs ocksåVärdens planerade graviditet räckte inte för uppsägning

Eftersom hyresvärden ansåg att rökproblemet var löst vände sig hyresgästen till hyresnämnden för att få sitt ärende prövat. Den privata värden gick då med på ytterligare åtgärder. Hantverkare ska plocka loss samtliga golvlister i vardagsrummet och täta ännu mer för att förhindra att röken från grannen sipprar in.

Fakta: Rökning inomhus

Än så länge är det tillåtet att röka i sin egen lägenhet. Men toleransen mot tobaksrökning minskar i samhället och rökande grannar skapar ofta konflikter.

Väljer du att röka inomhus kan du riskera att få en saftig räkning om skadorna i din bostad klassas som onormalt slitage den dagen du flyttar.

Fakta: Så slipper du rök

Snabbt korsdrag ger mer effektiv vädring än att alltid ha ett fönster på glänt.
Om du ändå störs – kontakta grannen och försök hitta en lösning.
Om det inte hjälper – kontakta värden. Kanske kan ventilationen ­förbättras eller otätheter tätas.
Vänd dig till miljöförvaltningen, som kan tvinga värden att agera om grannens rök är en hälsorisk.
Be Hyresgästföreningen om hjälp att kontakta värden eller vänd dig till hyresnämnden.

Läs också Peter rökte inomhus i 20 år - striden om rekordkravet på 415 000 kronor är över Bodde nio månader i lägenheten – nu stämmer värden rökaren på 141 000 kronor Från hot till Kronofogden – då kan du bli vräkt och så går det till

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.