Annons

Röklukt trots åtgärder

Hässleholm Expanderande skum, nya golvlister och nytt foder, listan på åtgärder kan göras lång. Trots insatserna har röken från grannen fortsatt att orsaka problem för hyresgästen.

För fyra år sedan kontaktade den unga kvinnan i Hässleholm sin hyresvärd för första gången. Hon stördes då av röklukt från grannen under henne. Ibland var stanken så stark att hon var tvungen att lämna sin bostad.

Den privata värden sprutade expanderande skum kring rören i köket samt kring ett ventilationsschakt. Men hyresgästen upplevde att värdens åtgärder inte var tillräckliga, röklukten fortsatte att tränga in i hennes lägenhet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Kvinnan kontaktade både miljökontoret och Hyresgästföreningen. Enligt Carina Klang, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen Region norra Skåne, ska en hyresgäst inte behöva stå ut med grannens röklukt i sitt hem.

Annons

– Som hyresgäst ska du inte känna någon röklukt när alla fönster och dörrar är stängda, säger hon.

Förra året vidtog värden ytterligare åtgärder. Men trots tätning under golvlister, nytt foder till ytterdörren, ny golvlist mellan kök och vardagsrum och nya ventiler i både badrum och vid entrén upphörde inte röklukten. Enligt hyresgästen var det framförallt på helgerna som röklukten var som mest störande.

Annons
Läs ocksåFimpade fel – får betala 700 000 i skadestånd

Eftersom hyresvärden ansåg att rökproblemet var löst vände sig hyresgästen till hyresnämnden för att få sitt ärende prövat. Den privata värden gick då med på ytterligare åtgärder. Hantverkare ska plocka loss samtliga golvlister i vardagsrummet och täta ännu mer för att förhindra att röken från grannen sipprar in.

Fakta: Rökning inomhus

Än så länge är det tillåtet att röka i sin egen lägenhet. Men toleransen mot tobaksrökning minskar i samhället och rökande grannar skapar ofta konflikter.

Väljer du att röka inomhus kan du riskera att få en saftig räkning om skadorna i din bostad klassas som onormalt slitage den dagen du flyttar.

Fakta: Så slipper du rök

Snabbt korsdrag ger mer effektiv vädring än att alltid ha ett fönster på glänt.
Om du ändå störs – kontakta grannen och försök hitta en lösning.
Om det inte hjälper – kontakta värden. Kanske kan ventilationen ­förbättras eller otätheter tätas.
Vänd dig till miljöförvaltningen, som kan tvinga värden att agera om grannens rök är en hälsorisk.
Be Hyresgästföreningen om hjälp att kontakta värden eller vänd dig till hyresnämnden.

Läs också Rikshem krävde Abdullah på 140 000 kronor för nedrökt lägenhet – slipper undan med en bråkdel Rökte inomhus i nybyggd lägenhet – får chocknota på 142 000 kronor Rökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningen Förhoppningarna gick upp i rök: sluteldat för hyresgäster med öppen spis

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.