Annons

Så blir du varken lurad eller luspank när du förhandlar hyran direkt med värden

Nyheter Runt 180 000 hyresgäster runt om i landet kan riskera att gå med på för höga hyreshöjningar – av misstag eller okunskap. Hem & Hyra reder ut dina rättigheter så att du slipper bli vare sig lurad eller luspank när hyran höjs.
Cowboys i motljus och en rosa spargris.
Foto: Pixabay
Hem & Hyra reder ut dina rättigheter så du som förhandlar din hyra själv slipper bli vare sig lurad eller luspank.

Närmare 180 000 svenskar beräknas bo i ett hyreshus utan förhandlingsordning.

– Det finns tyvärr värdar som utnyttjar tillfället. De vet att många är livrädda för hyresskulder eller vräkning. Så får man en avi med en ny högre hyra, betalar många av rädsla, säger Anna Nykvist som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Karlstad.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
En kvinna utanför ett hus.
Anna Nykvist, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Vilda västern på hyresmarknaden

Vad är då förhandlingsordning, kan man fråga sig? Och varför ställer den till det extra mycket när det råder vilda västern vid hyresförhandlingarna?

Jo, så gott som alla stora värdar har förhandlingsordning i sina hus. Det betyder att Hyresgästföreningen granskar värdarnas ekonomi och förhandlar ner höjningar som anses för höga. Hyresgästerna i de fastigheterna kan påverka hyran genom att berätta för Hyresgästföreningen hur värden sköter sig.

Annons

Men hus som ägs av privata småvärdar saknar ofta förhandlingsordning. Och eftersom kunskapen hos värdarna är låg, måste hyresgäster vara extra uppmärksamma på sina rättigheter när de ska förhandla hyran själva. De kan också ta hjälp av Hyresgästföreningen, men det sker inte automatiskt som när det finns förhandlingsordning.

Läs ocksåGrannarna satte stopp för monsterhöjningen - värden ville höja med 2000 kronor i månadenEn man i grön tröja och keps i förgrunden. I bakgrunden en kvinna som tittar ut genom ett fönster i ett rött hus.
Sedelbunt med ett rött kryss över.
Fortsätt att betala din tidigare hyra om värden höjer oskäligt mycket. Låt hyresnämnden pröva den nya hyran.

Betala tidigare hyra

Tycker du att hyresvärdens höjning verkar för hög, är det absolut viktigaste att du fortsätter betala den tidigare hyran (fler råd i faktarutan nedan).

– Du riskerar inget på det, oavsett vad din hyresvärd vill få dig att tro, säger Anna Nykvist som berättar att många värdar kommer med tomma hot om inkasso.

Men att värden vänder sig till inkasso eller hotar med vräkning fungerar inte. Det beror på att hyreskontrakt räknas som ett avtal mellan två parter. Det innebär att bägge parter måste vara överens för att en ändring av avtalet ska gälla.

Annons
Läs ocksåHur förhandlas min hyra? Hyresgästföreningen mot hyresvärdarnaHyra, hyror, hyresförhandling 2022, hyra 2022, hyresförhandling

Kommer värden och hyresgästen inte överens om ny hyra, är det värden som måste vända sig till hyresnämnden för att få höjningen prövad. Tills dess gäller det tidigare hyresavtalet, något som många hyresvärdar utan förhandlingsordning inte känner till.

LÄS MER:

Fakta: Så här förhandlar du din egen hyra när värden saknar förhandlingsordning

1. Hur påverkas jag?
Att hyra i en fastighet utan förhandlingsordning (FO) innebär att värden förhandlar direkt med hyresgästen. I grunden ­gäller samma regler oavsett FO eller inte, men problemet är att många värdar har dålig kunskap, utnyttjar situationen och kör sitt eget race. Därför är det viktigt att se upp!

2. Vad gäller hos mig?
Oftast kan du sitta lugnt i båten om du hyr av ett stort ­bostadsbolag eller en kommunal hyresvärd. Problem uppstår oftare hos små privata hyresvärdar vars hus kan sakna FO. FO gäller nämligen själva fastigheten och följer med vid ägarbyte. Är du osäker på vad som gäller i ditt hus – kontakta Hyresgäst­föreningen.

3. Värden vill höja – vad gör jag?!
När din värd meddelat höjning har du en månad på dig att ta reda på om höjningen är skälig, till exempel genom att kontakta Hyresgästföreningen. Om du tycker att värden vill höja för mycket, är ett gott råd att bestrida höjningen skriftligt. Det finns inget i lagen som säger att du måste bestrida hyran, men hyresnämnden rekommenderar att man är tydlig mot sin värd. Viktigast är dock att fortsätta betala den tidigare hyran.

4. Jag tycker höjningen är för stor – vad händer då?
Om du vill kan du lämna ett motbud på vad du anser vara en skälig höjning. Under tiden fortsätter du utan risk att betala din gamla hyra.

5. Är det allt?
Lämnar du inget motbud är det hyresvärdens sak att vända sig till hyresnämnden för att få höjningen prövad. Hyresnämnden fattar ett beslut om vad den nya hyran ska vara. Hyresgästföreningens medlemmar kan få hjälp av en förhandlare i nämnden.

6. Usch – det här verkar ju krångligt! Vad kan jag göra?
Om 40 procent av grannarna i ett hus vill, kan man ansöka om att huset ska få Förhandlingsordning. Hyresgästföreningen hjälper till.

Källor: Hyresnämnden och Hyresgästföreningen

Fakta: Hur har vi räknat?

Hyresgästföreningen har närmare 75 000 medlemmar som hyr lägenheter i hus utan förhandlingsordning.

Totalt i Sverige är strax över 40 procent av alla hyresgäster medlemmar i Hyresgästföreningen.

Det innebär att uppemot 180 000 hyresgäster kan beräknas hyra utan FO.

Läs också Brev till alla Västerstadens hyresgäster: ”Betala inte” Lagändring prövad: "Oseriösa värdar som struntar i förhandling ska avskräckas" Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.