Annons

Sälja eller inte sälja hyresrätter? – det är frågan för Skövdebostäder

Skövde Ska hyresrätter hos kommunala Skövdebostäder bli till bostadsrätter? Frågan ska snart upp på bolagsstyrelsens bord. Idén är inte ny, men den splittrar politikerna i bolagsledningen.
Foto: Privat / Monica Bogsjö Andersson
Bernt Mårtensson (M) är för en försäljning av hyresrätter hos Skövdebostäder. Monica Green (S) är emot.

– Vi socialdemokrater är emot en försäljning av Skövdebostäders hyresrätter. Det måste finnas gott om hyresrätter i Skövde, säger styrelseledamoten Monica Green (S).

Styrelsens moderata ordförande Bernt Mårtensson tycker annorlunda.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Som privatperson tycker jag att hyresgäster borde få chans att köpa loss och äga sitt boende. Det skulle ge dem en chans att ta del av värdeutvecklingen som finns på bostadsmarknaden. Och som styrelseordförande utgår jag ifrån de ägardirektiv vi har, säger han.

Frågan är inte ny. Sedan flera år står det i Skövdebostäders ägardirektiv att bolaget ska ”…arbeta för att ombilda hyreslägenheter till andra upplåtelseformer”. Direktiven är klubbade av politikerna i Skövdes och tanken är att skapa bostadsområden med olika typer av bostäder för att därigenom ”…främja både integrationen och den sociala sammanhållningen”.

– Vi har ett antal stadsdelar där det finns 100 procent hyresrätter. Och andra där andelen hyrda bostäder är noll. Genom att följa direktiven som fullmäktige gett oss kan vi ändra på det, säger Bernt Mårtensson (M).

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

Bernt Mårtensson säger att hyresgäster redan har frågat honom om möjligheten att köpa loss sina lägenheter.

Annons

– Initiativet till en ombildning kan komma från bolaget eller ifrån hyresgästerna själva. Det funkar från båda hållen. Sedan är det viktigt att det finns en gemensam vilja att bilda en bostadsrättförening, säger Bernt Mårtensson.

Vilka bostadsområden som kan komma i fråga för försäljning är inte klart.

Läs ocksåOro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre"Ann-Christin Berntsson och GlennRisto på Lantsågen i Trollhättan.

– Vi vet ännu inte vad det blir av det här. Men eftersom ombildningsfrågan står med i våra ägardirektiv är det naturligt att vi tar upp frågan för diskussion och utredning, säger Bernt Mårtensson.

Förra gången försäljningsfrågan var uppe för diskussion var våren 2015. Då ville Skövdes borgerliga Allians att Skövdebostäder aktivt skulle jobba för att ombilda ett antal hyreslägenheter. I det ursprungliga förslaget pekades hyresområdet Södra Ryd ut som ett lämpligt område för ombildning. Den formuleringen ströks innan ärendet togs upp i fullmäktige. Men hyresgäster på Södra Ryd reagerade ändå med oro och protestmöten.

Förra gången försäljningsplanerna var på tapeten, 2015, var det hyresrätter i Södra Ryd som diskuterades. Då protesterade hyresgästerna högljutt och planerna skrinlades.

Åke Jönsson (S) var ledamot i Skövdebostäders styrelse då. Han minns hyresgästernas upprördhet.

Annons

– Södra Ryd är ett av Skövdes socioekonomiskt svaga områden. Många av de som bor där skulle inte haft möjlighet att betala kontantinsatsen för ett bostadslån. För dem skulle en försäljning bara ha inneburit att de blev hyresgäster till någon annan, säger Åke Jönsson (S).

Monica Green (S) är medveten om att Skövdebostäder ska följa sina ägardirektiv. Men säger att hon gärna skulle bespara hyresgästerna den oro en försäljningsdiskussion för med sig. Inte minst med tanke på att varken Skövdebostäder eller kommunen är i direkt behov av nya pengar.

– Skövdebostäder är ett mycket välskött bolag med god likviditet. Och på grund av pandemin har Skövde kommun fått extra anslag av regeringen, vilket gjort att kommunen går med budgetöverskott, säger hon.

Frågan om försäljningen ska tas upp på kommande styrelsemöte.

Läs också Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation Efter gigantisk ombildningshärva – toppmäklare tar strid Definitivt stopp för ombildningar i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.