HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Silverfiskar vanligast men inte så farliga

Nyheter De är ganska svåra att bli av med men ställer oftast inte till med någon nämnvärd skada – såvida de inte får smak på dina värdefulla böcker.
Foto: Anticimex
Silverfiskar har drabbat var fjärde hyresgäst.

Silverfiskar, eller nattsmyg som den också kallas, är det skadedjur som överlägset flest hyresgäster drabbats av, visar Hem & Hyras undersökning. Mer än var fjärde svarande har någon gång upptäckt ovälkomna gäster i badrummet, skafferiet, eller på någon annan av de platser som de ljusskugga djuren trivs på.

Två sorter är vanligast: Vanlig silverfisk och långsprötad silverfisk.

Läs ocksåHär är de vanligaste krypen i hemmet – och så slipper du demOhyra är aldrig välkommen hemma. Så här slipper du skadedjur!

Vanliga silverfiskar ses ofta kring avlopp i badkar och handfat eller kring golvbrunnar där den livnär sig på att mumsa på avlagringar som bildats där. De kan också vara förtjusta i stärkelsehaltiga varor som mjöl och bröd.

Tack och lov är de långt ifrån så besvärliga som vägglöss.

Vanliga silverfiskar utgör ingen dokumenterad hälsorisk och knappast någon större ekonomisk risk heller. Däremot kan upptäckt av silverfiskar på andra platser än kök och badrum vara ett tecken på att det finns en fuktskada.

Läs ocksåSkadedjuren invaderar hemmen

Men så var det detta med den långsprötade silverfisken, som ökat de senaste åren. Den är något större än vanliga silverfiskar och tycks tåla torrare miljöer.

– Vissa säger att den gör skada genom att genom att de äter papper i magasinsförråd och på andra mörka, fuktiga platser. Det är inte så vanligt att andra insekter kan bryta ner cellulosa, säger Niklas Apelqvist, intendent på Naturhistoriska riksmuseet.

Att förvara böcker du är rädd om nere i mörka och fuktiga förråd kan med andra ord vara förenat med en viss risk.

Läs ocksåRåttorna sprang i Ellinors säng – nu tvingas hon bo på lägenhetshotellRåttor, råtta, råttproblem, Stora Essingen, Ellinor Lundstedt

Silverfiskar är ganska svåra att bli av med. Renhållning är A och O.

Läs också "De rör sig i sängar och soffor" – så blir du av med långsprötad silverfisk i lägenheten Ett par tusen i hyresrabatt för rått-terrorn i Borås

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.