HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Sista ordet sagt – ”superhost” i Göteborg tvingas flytta

Göteborg Göteborgaren hyrde ut sin etta via Airbnb 53 gånger på fyra år. Värden tyckte att det liknade hotellverksamhet och sa upp kontraktet. Hyresgästen protesterade men har nu fått två beslut mot sig och måste flytta.
Foto: Skärmdump
Fastighetsägaren i Göteborg vill hyra ut bostaden till någon som vill bo i den permanent, inte till hyresgästen som hyrt ut via Airbnb så ofta att det liknar hotellverksamhet.

Hem & Hyra har tidigare skrivit om mannen som fick status som ”superhost” på Airbnb, efter att ha varit en flitig uthyrare på sajten. Enligt fastighetsägaren har han hyrt ut sin tidigare och sin nuvarande hyresrätt minst 65 gånger. Den aktuella enrummaren i centrala Göteborg har han hyrt ut 53 gånger på knappt fyra år.

Värden sa upp kontraktet och fick rätt när hyresnämnden prövade ärendet. Enligt nämnden talade flera saker för att uthyrningen var att likna vid en hotellverksamhet. Dels att det skedde ofta, men också att de tillfälliga besökarna betalat hela 898 kronor per natt och kunnat checka in självständigt tack vare ett kodlås.

Läs ocksåDe jobbar för höjd trivsel och sänkt hyra

Mannen överklagade beslutet. I Svea hovrätt betonade han att kodlåset inte installerats för att lättare kunna ta emot Airbnb-övernattare. Systemet fanns i fastigheten sedan tidigare.

Men det argumentet vägde lätt. Svea hovrätt håller med hyresnämnden på alla punkter och avslår överklagandet. Det betyder att mannen måste flytta. Senast den 4 maj ska han lämna lägenheten.

Hovrättens beslut kan inte överklagas.

Läs ocksåKvinnorna sålde sex för 2,9 miljoner – hann knappt äta
Läs också Många sena hyror kostar mor och dotter deras hem i Kungsbacka Hans lägenhet blev en bordell: "Kan aldrig mer sova i min säng" Goran och hans fru skilde sig – ingen fick bo kvar i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.