Annons

Skanska, Peab och HSB tar över i Husby

Stockholm Skanska, HSB och Peab ska hjälpa Svenska Bostäder att utveckla bostadsområdet Husby. Men tanken är också att de ska överta upp emot tre fjärdedelar av Svenska Bostäders 2 200 lägenheter i Husby. Köpeavtalen ska helst vara klara innan sommaren.

Både det beslutet och det att sälja de 1 200 lägenheterna i Hjulsta (se artikel ovan) får skarp kritik.

– Den borgerliga ledningen har inte förstått vad Järvalyftet handlar om. De för ingen dialog och de boende får inget medinflytande, säger Teres Lindberg, s, som är vice ordförande i Svenska Bostäder.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Socialdemokraterna och vänsterpartiet har beslutat att lämna det politiska samarbetet i Järvalyftet. Något som bo-stadsborgarrådet Kristina Alvendal, m, på presskonferensen i dag betecknade som ”ett oerhört oansvarigt beslut”.

Terje Gunnarson, ordförande i Hyresgästföreningen, är också kritisk till tisdagens beslut av Svenska Bostäders styrelse:

– Man har  åter igen kört över hyresgästerna på Järva genom att rakt av sälja lägenheterna i Hjulsta till en privat värd. Allmännyttan i området försvinner alltså. En tröst är dock att man denna gång valt en seriös köpare i Einar Mattsson, ett bolag som heller aldrig låtit deras hyresrätter ombildas. Men i Husby riskerar en stor del av hyresrätterna att försvinna.
Mikael Graffman, vd för Skanska nya hem, säger att de är intresserade av att äga en del av Husby i framtiden.

Annons
Läs ocksåAlingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:nMikael Dolietis vd för Alingsåshem.

– Ja, det klart att vi ser en affär i detta. Men då måste vi också skapa en bra och levande stadsdel med en fungerande infrastruktur.

Efter den smått katastrofala start som Järvalyftet fick i Husby anser Svenska Bostäder – och den politiska ledningen i Stadshuset – att de inte klarar upprustningen av miljonprogrammet runt Järva ensamma. Mer resurser och kompetens behövs.

– I dag är Husby en trist bostadsmiljö med 101 likadana hus. Tillsammans med våra samarbetspartners kommer vi att lyckas bättre och nå snabbare resultat med att utveckla
området, tror Göran Wendel, vd för Svenska Bostäder.

Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

Det finns uppgifter om att 35 av hyreshusen i Husby ska rivas, i huvudsak för att ge plats för radhus. Men Göran Wendel påpekade att det är arkitektens förslag och att inga beslut om hur många hus som ska rivas är fattade.

Annons

I och med att Skanska, Peab och HSB nu blir samarbetspartners, så börjar mycket av arbetet i Husby från ruta 1.

– Ja, absolut. Att börja med arkitektskisser är helt fel. Först måste man ta reda på hur området fungerar och hur de boende vill ha det. Det är intresset för människorna som är grunden, anser Mikael Graffman och Madeleine Nobs på Skanska.
Göran Wendel, Svenska Bostäder, tror att det dröjer länge innan det praktiska ombyggnadsarbetet kommer igång.

Läs också Planer på utförsäljning av hyresrätter i Gottsunda stoppas Varbergs Bostad säljer Evelinas hem Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.