Annons

Skebo säljer fler fastigheter till Nordhalla

Skellefteå I affären som är värd 95 miljoner ingår Skebos 188 lägenheter på Skiftesgatan, lokaler och byggbar mark. Nordhalla planerar att bygga ett blandat bestånd med 150-200 bostäder.
Foto: Pressbild: Skebo
, ,

Skebo säljer fastigheter med byggbar mark på Anderstorp till Nordhalla Fastigheter. Affären är värd cirka 95 miljoner kronor. Det möjliggör för Nordhalla Fastigheter att satsa på nyproduktion av cirka 150-200 lägenheter på södra sidan Skellefteälven, mellan vårdcentralen och den gamla lantbruksskolan på Anderstorp.

Under förutsättning att Skellefteås kommunfullmäktige godkänner affären, kommer Nordhalla att förvärva 188 lägenheter på Skiftesgatan och fastigheter på Elevhemsgatan från Skebo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det är en strategiskt bra affär för båda företagen. Nordhalla får ett bättre sammanhängande förvaltningsområde och möjligheter att satsa på nyproduktion av lägenheter. Skebo bidrar till att ge större utrymme åt en aktör som skapar nya bostäder i Skellefteå. Efter den lyckade försäljningen av lägenheter till Nordhalla 2014, känner vi oss trygga med att ingå en ny affärsuppgörelse med samma köpare, säger Jerker Eriksson, vd på Skebo, i ett pressmeddelande.

– Det finns ett driv och en kraft i Skellefteå som vi gärna vill stärka genom att bygga nya lägenheter. Skellefteå utvecklas positivt och vi trivs väldigt bra här. Nu ska vi göra allt för att komma igång med nyproduktionen av lägenheter och samtidigt färdigställa Skebos pågående renovering av fastigheterna på Skiftesgatan. Vi är måna om att hyresgästerna på Anderstorp ska fortsätta att trivas i sina hem, säger Pontus Rode i samma pressutskick.

Politikerna tycks dela samma positivitet över affärsuppgörelsen som förväntas klubbas på kommunfullmäktige 15 mars.

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Ja, samtliga sju partier i kommunstyrelsen är positiva till affären, säger Lorents Burman (S) till Hem & Hyra.

Annons

Vad gör Skebo med pengarna som fastighetsförsäljningarna ger?

– Det här stärker framförallt likviditeten i bolaget, som varit lågt tidigare. Skebo har också planer på att bygga bostäder för pengarna.

Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.

Vad för slags bostäder handlar det om då?

– Det är inte helt redovisat än, men ett antal hundra hyresrätter inom de närmaste åren är det tänkt. Men vi får inte konkurrera med de privata aktörerna heller, vi ska samarbeta och komplettera varandra för att få så blandade upplåtelseformer som möjligt, säger Burman.

– Vi har saknat större aktörer i Skellefteå, Skebo har varit rejält dominerande på bostadsmarknaden. Och kommer att vara det i fortsättningen också, det finns ju 5 600 lägenheter kvar i beståndet efter den här försäljningen. Men det här väcker också andra aktörer, aktörer som vi behöver för att utveckla och dra Skellefteå framåt som stad, säger Lorents Burman till Hem & Hyra.

Annons

Läs även vad Hyresgästföreningen tycker om affären. Leif Hedvall, föreningsordförande i Hyresgästföreningen Norra Västerbotten, kommenterar.

Fakta: Anderstorpaffären

De fastigheter som ingår i försäljningen på Anderstorp är Skebos 188 lägenheter på Skiftesgatan samt lokaler på Anderstorpsleden 2 och Elevhemsgatan 3, 7, 9, 11 och 13.
Den byggbara marken ligger mellan Bockholmsvägen och Skellefteälven.
Köpesumman är 95 miljoner kronor.
Därmed har Skebo sålt bostäder för 700 miljoner till Nordhalla de senaste två åren. I den första affären bytte 1 141 lägenheter ägare. Med dagens 188 lägenheter kommer Nordhalla att äga 1 329 lägenheter på Anderstorp i Skellefteå.
Fastigheterna kommer efter övertagande den 1 april 2016 att förvaltas av Nordhallas delägare och tillika förvaltningsbolag, Heimstaden.
Nordhalla Fastigheter ägs av Alecta, Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser, samt Heimstaden.

Skebo fortsätter att vara den största aktören på lägenhetsmarknaden i Skellefteå med sitt kvarvarande bestånd på 5 600 lägenheter.

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Skebo satsar på hållbarhet och trygghet för sina hyresgäster Akelius vill sälja 28 500 hyresrätter: ”Vi ska lämna Sverige”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.