Annons

Skräckbesöket: Psykotisk granne trängde sig in och hotade barnfamilj med kniv i deras hem

Göteborg Med en kniv dold bakom ryggen tog sig den psykossjuka kvinnan in hos en barnfamilj i grannhuset. Den skräckslagna familjen vågade inte bo kvar, och hade en tid skyddade personuppgifter. Samma område har tidigare skakats av flera oprovocerade knivdåd i folks hem.
Kvinnan knackade på i grannhuset bara några dagar före julafton. Bakom ryggen gömde hon en kniv.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Kvinnan knackade på i grannhuset bara några dagar före julafton. Bakom ryggen gömde hon en kniv.

Det är bara några dagar kvar till julafton när barnfamiljen i Göteborg hör hur det knackar på dörren. En kvinna som bor tvärs över gatan har gått in i deras trapphus. Nu står hon utanför deras lägenhet och väntar.

När de öppnar och släpper in henne vet de inte att hon gömmer en kniv bakom ryggen. Men väl inne i hallen drar hon fram sitt vapen. Med kniven hotfullt höjd mot grannarna tar hon sig längre in i lägenheten.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Barnfamiljen har en kamera monterad i hallen. Den registrerar hela händelseförloppet. Till slut lyckas de båda skräckslagna föräldrarna få ut kvinnan ur sitt hem, utan att någon kommer till skada.

Tvångsvård för allvarlig psykisk störning

Kvinnan grips av polis, och anhålls senare av åklagare. Den skärrade barnfamiljen gör en polisanmälan, och slår även larm hos hyresvärden.

I flera månader tvångsvårdas kvinnan sedan på en sluten, psykiatrisk avdelning. När tvångsvården övergår i öppenvård, och kvinnan alltså får flytta hem till hyreshuset igen under pågående behandling, så säger hyresvärden upp henne.

Läs ocksåFörsökte strypa nioåring – mister lägenheten

Bostadsbolaget vänder sig samtidigt till hyresnämnden för att få uppsägningen godkänd. Motiveringen är att kvinnan har gjort sig skyldig till en särskilt allvarlig störning, och att den har påverkat livet för en hel familj.

Värden vill att hyresnämnden låter bolaget vräka kvinnan omedelbart, utan att behöva vänta på att beslutet vinner laga kraft. Detta för att inte fler attacker ska hinna inträffa.

Den utsatta barnfamiljen har vid det här laget flytt sitt hem. Under en period lever de även med skyddade personuppgifter. Båda föräldrarna ska senare beskriva hela upplevelsen som traumatisk.

Annons
Läs ocksåKastar ut möbler från höghus på gångbana – orsakar livsfara för grannarna: ”Ren tur”Ett tak på fasaden har i vissa fall haft en dämpande effekt, men flertalet föremål har ändå landat på gångbanan nedanför där människor dagligen rör sig.

Polisens utredning läggs ned

Senare lägger åklagaren ned förundersökningen mot kvinnan om misstänkt grovt olaga hot. Under sommaren förlängs tvångsvården, men kvinnan bor kvar hemma. Läget bedöms som ”skört” av sakkunnig överläkare i samband med beslutet.

Kvinnan är känd inom den regionala psykiatrin och har varit föremål för tvångsvård vid upprepade tillfällen de senaste åren. Så fort hon slutar ta medicin går hon snabbt in i nya psykoser, ofta med ett dramatiskt förlopp. Hon uppges bli paranoid, desorienterad och aggressiv.

När fallet under hösten tas upp av hyresnämnden får hon inte vara med i rättssalen när de drabbade föräldrarna ska vittna. I stället får hon lyssna på deras berättelser från ett angränsande rum.

Kvinnan själv protesterar mot uppsägningen. För hyresnämnden berättar hon att hon lever med en psykossjukdom, och hon medger att hon gick in hos grannarna med en kniv. Däremot hävdar kvinnan att hon aldrig hotade någon med kniven. Hon såg heller inte till något barn i familjens lägenhet.

Den dag det hände hade hon inte tagit sin medicin. Hon har försökt att gottgöra grannarna genom att skicka brev till dem, och hon beklagar det som hänt. Om hon blir av med sin lägenhet har hon ingenstans att bo – socialtjänsten ska ha avslagit hennes ansökan om annan bostad.

Enhällig hyresnämnd tar barnfamiljens parti

Men kvinnans argument biter inte på hyresnämnden. I rättssalen spelar hyresvärdens ombud upp filmen från övervakningskameran. Efter att ha lyssnat till barnfamiljens vittnesmål säger kvinnan att hon inte känner igen deras röster, och att det därför inte kan vara dem hon gick in till den där dagen före jul.

Men en enhällig hyresnämnd hyser inga tvivel om att det var just så det var. Kvinnan har gjort sig skyldig till en särskilt allvarlig störning, och förlorar därmed sin lägenhet.

Annons

Beslutet har nu vunnit laga kraft, och kvinnan måste därför flytta ut omedelbart. Däremot accepterade inte hyresnämnden värdens krav om att få tvinga ut kvinnan ännu tidigare, eftersom inga nya störningar har rapporterats sedan händelsen för snart ett år sedan. Därför har hon fått bo kvar i huset i väntan på att beslutet ska börja gälla.

Uppmärksammat knivmord i samma område

Händelsen inträffade i samma område som för några år sedan skakades av flera mycket uppmärksammade knivdåd. Bara ett stenkast bort ligger det hyreshus där en ung man överfölls och knivhöggs till döds inne i sin lägenhet, en natt då han vaknade av att en okänd person hade tagit sig in i hans hem.

Ytterligare en man i området hade då redan attackerats på ett liknande sätt i sin lägenhet några månader tidigare. Han överlevde med en hårsmån.

Dåden spred skräck i stadsdelen, vilket Hem & Hyra rapporterade om. Trots omfattande spaningsarbete dröjde det innan polisen lyckades gripa någon misstänkt. Hyresvärden uppmanade sina hyresgäster att låsa om sig.

En 34-årig man som själv visade sig bo i samma kvarter som offren dömdes senare till livstids fängelse för mord och mordförsök.

Fakta: När psykisk ohälsa går ut över grannarna

Hem & Hyra har återkommande rapporterat om psykisk ohälsa i hyreshus, och hur den kan slå hårt mot både grannar och individen själv. Läs gärna vår granskning För sjuk för ett hem.

 

Fakta: Psykiatrisk tvångsvård – en nödåtgärd

Psykiatrisk tvångsvård får bara ges om en person lider av en allvarlig psykisk störning och inte tar emot hjälpen frivilligt. Beslutet tas av förvaltningsrätten, som också väger in om den psykiska störningen gör personen farlig för andra.

Läs också Hotande hyresgäst blev uppsagd – gjorde huset strömlöst och utan värme Gör succé hos turister men stör grannarna - nu vill värden vräka mannen Kompisen förstörde övervakningskamera – nu vräks hyresgästen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.