Annons

Smittor sprids i gemensamma tvättstugor

Nyheter Det miljövänliga tvättandet i all ära men de låga temperaturerna är en fest för bakterier. Nu varnar forskare för gemensamma tvättstugor.
Foto: Jan Wiriden
Viktigt: Överläkaren rekommenderar att tvätta kläder minst 60 ° C

Det är populärt att tvätta miljövänligt och energisnålt men ur ett hygieniskt perspektiv är det problematiskt. Bakterier överlever temperaturer på 40 grader. För att de ska dö bör man tvätta i 60 grader eller i ännu högre temperaturer.

Enligt Åsa Melhus, professor och överläkare i klinisk mikrobiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, kan gula stafylokocker (MRSA) smitta den vägen. Dessa bakterier kan ge upphov till bland annat sårinfektioner, bölder och hårsäcksinflammationer.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Ur ett smittskyddsperspektiv är gemensamma tvättstugor inte att rekommendera. Det är bra om man har sin egen tvättmaskin. Men viktigast av allt är kunskap om hur du ska tvätta. Måste du dela tvättmaskin finns det saker du kan göra för att minska smittspridning.

Enligt Åsa Melhus är det största problemet att många tvättar i för låga temperaturer och använder flytande tvättmedel. Då tillväxer svamp och bakterier i stället för att ta bort dem. Ibland luktar de tvättade kläderna dåligt, och detta kan vara den bakomliggande orsaken.

Annons

– Delar du tvättstuga kan du rengöra maskinen genom att köra en tom tvätt i 90 grader och därefter tvätta. I gummiringarna finns ofta gammalt vatten som bakterierna frodas i. Det är viktigt att rengöra gummiringarna och ta bort vattnet som samlats där.

Läs ocksåNytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där"

– Torktumla och stryk dina kläder. Det dödar bakterier. Viktigast av allt tvätta i 60 grader eller högre. Tvättar man i lägre temperaturer kan man använda natriumperkarbonat, ett bakteriedödande medel, om tvätten är vit.

Elsebeth Tvenstrup Jensen är överläkare vid Statens Serum Institut i Köpenhamn. Hon håller med om att det finns utmaningar med gemensamma tvättstugor men avråder inte från att använda dem.

– Jag tycker inte man ska vara nervös för det. Det är ovanligt att sjukdomar sprids den vägen men man kan tänka på några saker utöver en god handhygien.

Annons
Läs ocksåDyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronorEn tvättmaskin med tvätt och en hand som håller i en sedelbunt.

– Har du en förkylning som aldrig går över, en hudinfektion eller återkommande fall av diarré är det klokt att se över hur du tvättar.

Hon tipsar om att köra normalprogrammet och skippa snabbprogrammet. Bakterierna försvinner lättare ju fler gånger tvätten sköljs. Tvätta i minst 60 grader eller högre. Speciellt saker vi har nära våra kroppar som underkläder, lakan och handdukar.

Fakta: Tvätta så här
  • Håll maskinen ren! Läs bruksanvisningen om hur du ska rengöra din maskin.
  • Tvätta lakan i 90–95 grader med vittvättmedel. Mikroorganismer dör inte förrän de utsätts för riktigt höga temperaturer, och vittvättmedel innehåller blekmedel som hjälper till att minska mikroorganismer.
  • Dosera rätt och håll koll på ­doseringsfacket, gammalt tvättmedel kan bli grogrund för ovälkomna mikroorganismer.

Källa: Råd & Rön

Läs också Succé för ny metod mot knark och vapen i trapphusen – Riham: "Jag känner mer säkerhet" Miljöinspektörerna kämpar för en bättre boendemiljö Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.