HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Snart inflytt i kvarteret Hajen

Mölndal För inbitna Mölndalsbor väntar stora förändringar när Mölndals nya stadskärna långsamt tar form. I juni flyttar de första hyresgästerna in i kvarteret Hajen mitt i centrum.
Ulla och Kristina Uddh på Mölndals stadsbibliotek.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Ulla och Kristina Uddh har bott många år nära Mölndals centrum, och är som många andra nyfikna på vad som väntar. "Mölndal behöver det här", säger Kristina.

Frågorna är många i hörsalen på Mölndals stadsbibliotek den här kvällen. Hur blir det med parkering? Vilken kötid krävs för att få en av de nya lägenheterna? Hyran, hur blir den? När blir gallerian klar, och hur kommer det nya stadsbiblioteket att se ut?

Ett 40-tal nyfikna åhörare har sökt sig hit för att få veta mer om vad som händer i kvarteret Hajen, mellan Brogatan och Bergmansgatan mitt i Mölndals centrum.

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

Här bygger kommunägda Mölndalsbostäder 200 nya lägenheter, och det går snabbare än väntat.

Redan i juni, flera månader före planen, väntas de första hyresgästerna kunna flytta in i det nya punkthuset på 16 våningar. Därefter befolkas de tre lamellhusen i takt med att de blir klara.

– Fram emot årsskiftet räknar vi kallt med att det är inflyttat och klart, kanske med undantag för vissa butikslokaler, säger Mats Andersson, fastighetsutvecklingschef på Mölndalsbostäder.

Annons
Läs ocksåSå snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?”

Vad månadshyrorna blir är ännu inte klart. Förhandlingar med Hyresgästföreningen pågår. Men på informationsmötet får åhörarna veta att en trea på 75 kvadratmeter troligen kommer att kosta ”ungefär 12 500 kronor i månaden”.

Uppgiften orsakar ett visst sorl i publiken. Dessutom tillkommer parkeringsplats, enligt Mölndalsbostäder för en tusenlapp i månaden. Då är det boendekort som gäller, ingen egen p-ruta.

Ulla Uddh blir nästan granne med det nya kvarteret. Hon bor i en lägenhet på Knarrhögsgatan, men minns när familjen köpte hus på Frölundagatan på 1950-talet.

Läs också"Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klorMontage

– Då betalade vi 40 000 kronor för det. Det är inte klokt när man tänker på det, säger hon efter informationsmötet.

Annons

Ulla ser fram emot centrumets förvandling med viss skepsis. Dottern Kristina Uddh är mer optimistisk. Hon är uppvuxen här och jobbpendlar nu dagligen från Krokslätt till Kungsbacka via Mölndals bro. I takt med att fler både bor och jobbar i Mölndals centrum hoppas Kristina på ett uppsving både när det gäller folkvimmel och butiksutbud.

– Det kommer att bli skithäftigt. Mölndal behöver det här. Hade jag inte tagit pendeln här hade jag aldrig varit i Mölndals bro, säger hon.

Fakta: Nya Mölndals centrum
  • Mölndalsbostäder bygger just nu 200 hyresrätter norr om Brogatan, i kvarteret Hajen. Det nya stadsbiblioteket placeras i gatuplan. Bolaget ska också bygga fler lägenheter i kvarteret Gråsejen längs Bergmansgatan.
  • Söder om Brogatan bygger Riksbyggen bostadsrätter. Totalt planeras minst 600 nya bostäder.
  • Se karta över området här.
  • SCA har flyttat in i sitt nya, runda kontor vid Mölndals bro, med drygt 1 000 arbetsplatser. Vid Broplatsen kan det på sikt bli ytterligare minst 1 000 arbetsplatser.
  • En ny galleria är på gång och väntas öppna nästa höst.
  • Här kan du läsa mer om nya Mölndals centrum.

 

Läs också Offentliga upphandlingar gynnar byggfirmor som fuskar Så påverkas du som hyresgäst av budgeten i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.