HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Snart inflytt i kvarteret Hajen

Mölndal För inbitna Mölndalsbor väntar stora förändringar när Mölndals nya stadskärna långsamt tar form. I juni flyttar de första hyresgästerna in i kvarteret Hajen mitt i centrum.
Ulla och Kristina Uddh på Mölndals stadsbibliotek.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Ulla och Kristina Uddh har bott många år nära Mölndals centrum, och är som många andra nyfikna på vad som väntar. "Mölndal behöver det här", säger Kristina.

Frågorna är många i hörsalen på Mölndals stadsbibliotek den här kvällen. Hur blir det med parkering? Vilken kötid krävs för att få en av de nya lägenheterna? Hyran, hur blir den? När blir gallerian klar, och hur kommer det nya stadsbiblioteket att se ut?

Ett 40-tal nyfikna åhörare har sökt sig hit för att få veta mer om vad som händer i kvarteret Hajen, mellan Brogatan och Bergmansgatan mitt i Mölndals centrum.

Läs ocksåÖstersundshem får lov att renovera 192 lägenheter – upp till 58 procent i hyreshöjning

Här bygger kommunägda Mölndalsbostäder 200 nya lägenheter, och det går snabbare än väntat.

Redan i juni, flera månader före planen, väntas de första hyresgästerna kunna flytta in i det nya punkthuset på 16 våningar. Därefter befolkas de tre lamellhusen i takt med att de blir klara.

– Fram emot årsskiftet räknar vi kallt med att det är inflyttat och klart, kanske med undantag för vissa butikslokaler, säger Mats Andersson, fastighetsutvecklingschef på Mölndalsbostäder.

Läs ocksåEmil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringenEmil Cedersjö visar hur många bilar som står felparkerade i kvarteret Senapsfabriken. Samtidigt finns lediga parkeringsplatser som folk inte vill hyra på grund av kostnaden.

Vad månadshyrorna blir är ännu inte klart. Förhandlingar med Hyresgästföreningen pågår. Men på informationsmötet får åhörarna veta att en trea på 75 kvadratmeter troligen kommer att kosta ”ungefär 12 500 kronor i månaden”.

Uppgiften orsakar ett visst sorl i publiken. Dessutom tillkommer parkeringsplats, enligt Mölndalsbostäder för en tusenlapp i månaden. Då är det boendekort som gäller, ingen egen p-ruta.

Ulla Uddh blir nästan granne med det nya kvarteret. Hon bor i en lägenhet på Knarrhögsgatan, men minns när familjen köpte hus på Frölundagatan på 1950-talet.

Läs ocksåGöteborg skulle bli ett föredöme – nu ligger idén om hyrestak i frysboxenManne Lodmark, 27, sparar i dag tusentals kronor i hyra tack vare att Göteborgs politiker begränsade hyresnivån när de anvisade marken för tio år sedan. Men byggnadsnämndens ordförande i Göteborg, moderaten Hampus Magnusson (till höger), tycker inte att modellen fungerar. "Det är farligt att ge sig på den typen av socialistiska lösningar", säger han.

– Då betalade vi 40 000 kronor för det. Det är inte klokt när man tänker på det, säger hon efter informationsmötet.

Ulla ser fram emot centrumets förvandling med viss skepsis. Dottern Kristina Uddh är mer optimistisk. Hon är uppvuxen här och jobbpendlar nu dagligen från Krokslätt till Kungsbacka via Mölndals bro. I takt med att fler både bor och jobbar i Mölndals centrum hoppas Kristina på ett uppsving både när det gäller folkvimmel och butiksutbud.

– Det kommer att bli skithäftigt. Mölndal behöver det här. Hade jag inte tagit pendeln här hade jag aldrig varit i Mölndals bro, säger hon.

Fakta: Nya Mölndals centrum
  • Mölndalsbostäder bygger just nu 200 hyresrätter norr om Brogatan, i kvarteret Hajen. Det nya stadsbiblioteket placeras i gatuplan. Bolaget ska också bygga fler lägenheter i kvarteret Gråsejen längs Bergmansgatan.
  • Söder om Brogatan bygger Riksbyggen bostadsrätter. Totalt planeras minst 600 nya bostäder.
  • Se karta över området här.
  • SCA har flyttat in i sitt nya, runda kontor vid Mölndals bro, med drygt 1 000 arbetsplatser. Vid Broplatsen kan det på sikt bli ytterligare minst 1 000 arbetsplatser.
  • En ny galleria är på gång och väntas öppna nästa höst.
  • Här kan du läsa mer om nya Mölndals centrum.

 

Läs också Luleå lider av växtvärk när näringslivet växer kraftigt Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.