Annons

Staden vill tvångsköpa värstingvärdens fastighet i Traneberg – blir historiskt om det går igenom

Stockholm Stockholms stad vill tvångsköpa den ökända hyresvärden Ballo Zachrissons hyreshus i Traneberg för 45 miljoner. Huset tvångsförvaltas sedan 2020 av Stockholmshem. Går tvångsköpet igenom blir det historiskt. "Det har aldrig hänt tidigare", säger Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.
Fastighet i Traneberg och Clara Lindblom till höger
Foto: Linnea Bergman/Mattias Otterloo
"Det är inte rimligt att folk ska behöva bo under de här villkoren. Nu har vi skickat in en stämningsansökan om tvångsinlösen för att Stockholmshem ska kunna bli permanent hyresvärd", säger Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad.

I åratal har hyresgästerna på Hallebergsvägen 29-33 i Traneberg blivit trakasserade av den ökända hyresvärden. De har vittnat om en hyresvärd som satt oskäliga hyror, fört anteckningar om vad hyresgästerna gör i huset och hotat hyresgäster som vittnat mot henne.

Hem & Hyra har skrivit om hyresvärden Ballo Zachrissons förvaltning åtskilliga gånger genom åren. Hittills har den 82-åriga hyresvärden varit aktuell i över 500 olika rättsprocesser som rör hennes förvaltning via bolaget Förebyggare N & B Fastigheter AB, som bland annat äger huset i Traneberg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Tvångsförvaltat i fem år

Efter att Hyresgästföreningen region Stockholm krävt att huset ska tvångsförvaltas, beslutade hyresnämnden i slutet av 2020 att Stockholmshem skulle ta över förvaltningen. Nästa år går tvångsförvaltningen ut.

Hyresgästföreningen har också länge krävt att Stockholms stad ska tvångsinlösa fastigheten. Nyligen lämnade Stockholms stad in en stämningsansökan om tvångsinlösen av fastigheten hos mark- och miljödomstolen.

Staden vill tvångsköpa fastigheten för 45 miljoner kronor. Bostads- och fastighetsborgarrådet Clara Lindblom (V) har jobbat med frågan sedan drygt ett år tillbaka.

Annons
Läs ocksåVärstingvärd hotas av tvångsförvaltning - igen

– Det är inte rimligt att folk ska behöva bo under de här villkoren. Nu har vi skickat in en stämningsansökan om tvångsinlösen för att Stockholmshem ska kunna bli permanent hyresvärd, säger hon.

Har aldrig hänt förr

Går tvångsköpet igenom blir det unikt.

– Det blir första gången det sker sedan lagstiftningen infördes 1977. Det har skett en gång tidigare i Landskrona men den domen upphävdes, säger Clara Lindblom.

Läs ocksåVärstingvärd får maxstraff - hyreshus tvångsförvaltas

Hon tror att det kan upp till ett år innan ett beslut kommer.

– Får vi inte den här fastigheten, som är så väldokumenterad via alla rättsprocesser, tvångsinlöst så kan man lika gärna skrota hela lagen. Då fyller den ingen funktion.

Annons

”Hyresgästerna har mått så dåligt”

Kicki Glasberg, som tidigare var ordförande i Hyresgästföreningen Bromma/Ekerö, har varit med och drivit på att Stockholms stad ska tvångsinlösa fastigheten.

– Går tvångsköpet igenom blir det en stor lättnad. De här hyresgästerna har mått så otroligt dåligt genom åren, det är svårt att beskriva hur hon knäcker folk, säger hon.

Hem & Hyra har försökt att nå fastighetsägaren Ballo Zachrisson för en kommentar, men hon har inte gått att nå.

Läs också Lättnad bland hyresgästerna efter tvångsförvaltningen Hovrätten slår fast: fortsatt tvångsförvaltning av skandalhus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.