Annons

Stopp för rivningskontrakt på Pennygången

Göteborg Stena har systematiskt givit nyinflyttade hyresgäster på Pennygången rivningskontrakt. Men nu gör bolaget helt om. Alla rivningskontrakt ska omvandlas till förstahandskontrakt.
Foto: Magnus Åsblad
Av de 700 hushållen på Pennygången har 200 rivningskontrakt. Nu kommer Stena Fastigheter att omvandla dem till förstahandskontrakt.

Det var på tisdagskvällen som hyresgästerna fick det ett glädjande beskedet från fastighetsägaren Stena Fastigheter. Inga fler lägenheter kommer att hyras ut på rivningskontrakt och de omkring 200 hushåll som bor på rivningskontrakt kommer att få förstahandskontrakt.

Beskedet ändrar hela spelplanen på Pennygången, eftersom alla boende nu får besittningsrätt. Tidigare har nästan en tredjedel av de 700 hushållen i området varit utestängda från all form av boendeinflytande. De har inte haft något att säga till om rörande framtida renoveringar av sina lägenheter. Inte heller har Hyresgästföreningen kunnat förhandla för dem. Nu får de däremot samma rättigheter som övriga boende.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Dessutom tar Stena ett halvt steg tillbaka när det gäller möjligheten att få bo kvar i sin lägenhet. Tidigare har budskapet  från bolaget varit att man kunde bli tvungen att flytta inom området om man ville ha en ”minimirenoverad” bostad med minsta möjliga hyreshöjning. Nu skriver Stena istället att ”du kan bo kvar i din lägenhet oavsett om du vill ha en enklare standard och därmed lägre hyra eller om du önskar en mer omfattande renovering och en hyreshöjning därefter”.

Annons

Marit Tollesson, kontaktperson för Nätverket Pennygångens Framtid, säger att beskedet om de omvandlade kontrakten kommer helt överraskande.

– Men vi är mycket glada över att Stena Fastigheter nu väljer att lyssna på de boende. Vi hoppas och tror att detta kan vara början på något positivt när vi ska prata om hur hela Pennygången ska renoveras, säger Marit Tollesson.

Läs ocksåPlanerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med”

Julia Willén, en av många pennygångenbor som bott på rivningskontrakt, är glad.

Annons

– Det är en enorm lättnad, speciellt för oss som har barn i skola och på förskola och inte kan flytta var som helst. Det visar också att kollektiv kamp lönar sig, och att kampen har varit solidarisk över kontraktsgränserna. Dessutom visar det att Stena faktiskt har lyssnat på Nätverket Pennygången framtids krav, säger Julia Willén

Läs också Ann-Christins saker försvann – värden lyckas inte ta reda på vad som hänt: ”Vi har ingen aning” Värden slängde deras persienner i renoveringen – nu får de rätt till nya Politiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek” Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.