HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Sämsta läget på tio år för hyresrätter

Göteborg Av lägenheterna som byggdes i Göteborg förra året var bara 314 stycken hyresrätter. Det är den sämsta siffran på tio år. Samtidigt byggdes fyra gånger fler bostadsrätter.
Foto: Catharina Fyhrberg
Ulf Kamne (MP) är ordförande i byggnadsnämnden. "Jag visste om vart det var på väg, men blev ändå besviken när jag såg siffrorna."

Siffrorna kommer från Fastighetskontorets nysläppta årsrapport för 2016.

Statistiken ger två bilder samtidigt. Å ena sidan har byggandet i stort tagit ordentlig fart i rikets andra stad. Inte sedan miljonprogrammet avslutades har så många bostäder byggts färdiga under ett år: 2 680 stycken.

Läs ocksåBeskedet: Nya hyrorna klara för 75 000 hushåll i Göteborg – ”En historiskt hög höjning”Var fjärde göteborgare bor i någon av Framtidens 75 000 lägenheter.

Å andra sidan når siffran inte upp till 3 000 – 4 000 nya bostäder per år som kommunen bedömt behövs. Ännu längre från sina mål är de kommunala bostadsbolagen, som från nästa år ska bygga 1 400 lägenheter årligen. De senaste åren har de bara byggt ett par hundra lägenheter per år.

Dessutom är snedfördelningen i det som byggs uppenbar. Enligt målsättningen ska hälften av alla nya lägenheter vara hyresrätter. Men i fjol utgjorde hyresrätterna bara en femtedel, resten var bostadsrätter.

– Ett dåligt resultat och ett slag i ansiktet på alla dem som köar i åratal för en hyreslägenhet i Göteborg. Vi visste att siffrorna inte nådde upp till ambitionerna, men det här är ännu sämre än vad vi trodde, säger Anna Lönn Lundbäck, regionchef för Hyresgästföreningen i Västra Sverige.

Läs ocksåSveriges största hyresuppgörelse strandar

Bristen på lägenheter och radhus att hyra är tydlig i Göteborg. Hem & Hyra har tidigare skrivit om kön på Boplats, där nästan 200 000 betalande personer stod uppsatta som bostadssökande vid årsskiftet. Medelväntetiden för den som får en lägenhet har mer än fördubblats på bara några år.

Fler bostäder är visserligen på gång (se faktaruta nedan). Fortfarande är dock andelen hyresrätter långt från målet.

Annons

Ulf Kamne, ordförande i Göteborgs byggnadsnämnd:

Läs ocksåMagnus bor i storstadsområdet där snitthyran rusat snabbast: ”Du får ju ett urval”Magnus Taube lägger halva pensionen på sin nybyggda trea på Packhusgatan i Malmö.

– Bostäderna som byggs nu planerades för kanske fem år sedan, så det finns ett stort eftersläp i detta. Ett annat problem är genomförandet, det är många byggprojekt som blivit stående i kö. Främst hyresrätter, varför det är så vet jag inte riktigt. Men vi sitter i ett möte om genomförandefrågorna just nu.

Frågan är också för vem man bygger. Hyrorna i en stor del av nyproduktionen ligger mycket högt, något som Hyresgästföreningen är starkt kritisk mot.

Som exempel tar Anna Lönn Lundbäck en lägenhet hon nyligen såg utannonserad på Boplats.

– Det var en tvåa i Johanneberg med en månadshyra på 10 404 kronor och med ett krav på årsinkomst på över 374 000 kronor. Hyror och inkomstkrav i den här storleken är helt orimliga och utestänger alldeles för många av dem som är i störst behov av en bostad. Det måste byggas till betydligt lägre hyror så att fler får råd att bo, säger Anna Lönn Lundbäck.

Ulf Kamne menar att hyresnivåerna är svåra för politiker på kommunnivå att komma åt.

– Med presumtionshyror kan byggherrarna sätta hyrorna nästan som de vill utifrån sina kostnader. Men kommunen äger mycket mark och då kan vi sätta villkor när vi markanvisar, säger han.

Annons

Han hänvisar till experimentbygget på Guldmyntsgatan i Högsbo och den pågående planeringen av Frihamnen, där 10 procent av lägenheterna ska ha en hyra på max tusen kronor/kvadratmeter. I höstas beslöt de röd-grön-rosa att detta i fortsättningen ska gälla alla hyresrätter som kommunen markanvisar.

– Det är en modell i utkanten av vad kommunen kan göra. Men det ligger ett antal år bort innan de lägenheterna kommer att vara inflyttningsklara, säger Ulf Kamne.

 

 

 

Fakta: Så mycket byggdes i Göteborg 2016

FÄRDIGSTÄLLDA BOSTÄDER

Småhus 414
Flerbostadshus totalt 1 535
Bostadsrätt 1 221
Hyresrätt 314
Specialbostäder totalt 452
Gruppbostäder 35
Studentbostäder 417
Äldrebostäder 0
Nybyggnad totalt 2 401
Ombyggnad 224
Totalt 2 680

PÅBÖRJADE BYGGEN

Småhus 289
Lägenhet, bostadsrätt 2 422
Lägenhet, hyresrätt 929
Specialbostäder 25
Totalt 3 665

Källa: Fastighetskontoret, Göteborgs kommun

Läs också Så snabbt rusar hyrorna i fattiga stadsdelar – småbarnspappan Khaled: ”Hur ska folk överleva?” "Målet är aldrig att resultatet ska bli bra" – allmännyttorna är fast i fuskarnas klor

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.