HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Striden om hyrorna på Alabastern fortsätter

Växjö Med stöd av Hyresgästföreningen Sydost överklagar tre hyresgäster hyresnämndens beslut om hyreshöjningarna på Alabastern i Växjö.
Foto: Annika Wallsson

Tvisten om hyrorna för de drygt 300 nyrenoverade lägenheterna i kvarteret Alabastern på Araby i Växjö är delvis snårig och har tagit flera år. Hyresnämnden fick avgöra tvisten, vilket gjordes för några veckor sedan.

Det blev seger för Växjöbostäder och hyresgästerna riskerar hyreshöjningar på 20–40 procent.

Läs ocksåMöjligt att beslutet om Alabastern överklagas

Nu står det klart att tre hyresgäster, företrädda av Hyresgästföreningen, överklagar hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. I första hand vill de att hovrätten undanröjer hyresnämndens beslut och att ärendet skickas tillbaka till nämnden för en ny prövning.

Varför överklagar ni?

– De medlemmar som vi företräder önskade överklaga beslutet för deras del. Efter att gemensamt ha gått igenom hyresnämndens beslut och motiveringen till detta så ansåg vi att det fanns vissa tveksamheter kring hur man kom fram till beslutet, säger Victor Herrera, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen Sydost.

Läs ocksåSeger för Växjöbostäder om hyrorna på Alabastern

Victor Herrera fortsätter:

– Att en ledamot dessutom var skiljaktig gjorde att vi gemensamt ansåg att det bör avgöras av en högre instans då vi hoppas på ett för hyresgästerna förmånligare beslut. Eftersom beslutet blir vägledande även för övriga hyresgäster så ansåg vi och de medlemmar vi företräder att ett så här pass viktigt beslut måste bli så korrekt som bara är möjligt.

Ni har tidigare sagt att ni ska rätta er efter hyresnämndens beslut, ändå överklagar ni. Varför då?

Läs ocksåAlabastern under lupp

– I det här fallet är det inte vi som organisation som överklagar beslutet. Vi företräder dock de överklagande hyresgästerna i egenskap av ombud. Eftersom processen i den här typen av ärenden går att överklaga till en högre instans om någon av parterna, det vill säga hyresgästerna eller hyresvärden, anser att något i beslutet är fel så bidrar den högre instansens beslut till att utgången blir så rättssäker som bara är möjligt, säger Victor Herrera.

Läs mer:

Seger för Växjöbostäder när Alabasterns hyror prövades i hyresnämnden

Växjöbostäders ordförande är nöjd med hyresnämndens beslut

Möjligt att beslutet om Alabastern överklagas

Läs också Hård kritik mot höga hyreskrav i omsorgsboenden - "Vansinne" Hyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.