Annons

Striden om hyrorna på Alabastern fortsätter

Växjö Med stöd av Hyresgästföreningen Sydost överklagar tre hyresgäster hyresnämndens beslut om hyreshöjningarna på Alabastern i Växjö.
Foto: Annika Wallsson

Tvisten om hyrorna för de drygt 300 nyrenoverade lägenheterna i kvarteret Alabastern på Araby i Växjö är delvis snårig och har tagit flera år. Hyresnämnden fick avgöra tvisten, vilket gjordes för några veckor sedan.

Det blev seger för Växjöbostäder och hyresgästerna riskerar hyreshöjningar på 20–40 procent.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Nu står det klart att tre hyresgäster, företrädda av Hyresgästföreningen, överklagar hyresnämndens beslut till Svea hovrätt. I första hand vill de att hovrätten undanröjer hyresnämndens beslut och att ärendet skickas tillbaka till nämnden för en ny prövning.

Varför överklagar ni?

– De medlemmar som vi företräder önskade överklaga beslutet för deras del. Efter att gemensamt ha gått igenom hyresnämndens beslut och motiveringen till detta så ansåg vi att det fanns vissa tveksamheter kring hur man kom fram till beslutet, säger Victor Herrera, ärendehandläggare på Hyresgästföreningen Sydost.

Annons
Läs ocksåMöjligt att beslutet om Alabastern överklagas

Victor Herrera fortsätter:

– Att en ledamot dessutom var skiljaktig gjorde att vi gemensamt ansåg att det bör avgöras av en högre instans då vi hoppas på ett för hyresgästerna förmånligare beslut. Eftersom beslutet blir vägledande även för övriga hyresgäster så ansåg vi och de medlemmar vi företräder att ett så här pass viktigt beslut måste bli så korrekt som bara är möjligt.

Ni har tidigare sagt att ni ska rätta er efter hyresnämndens beslut, ändå överklagar ni. Varför då?

Läs ocksåSeger för Växjöbostäder om hyrorna på Alabastern

– I det här fallet är det inte vi som organisation som överklagar beslutet. Vi företräder dock de överklagande hyresgästerna i egenskap av ombud. Eftersom processen i den här typen av ärenden går att överklaga till en högre instans om någon av parterna, det vill säga hyresgästerna eller hyresvärden, anser att något i beslutet är fel så bidrar den högre instansens beslut till att utgången blir så rättssäker som bara är möjligt, säger Victor Herrera.

Läs mer:

Annons

Seger för Växjöbostäder när Alabasterns hyror prövades i hyresnämnden

Växjöbostäders ordförande är nöjd med hyresnämndens beslut

Möjligt att beslutet om Alabastern överklagas

Läs också Alabastern under lupp Planerar storrenovering – vägrar dialog med hyresgäster: ”En oro hos alla jag pratat med” Värden om de kalla lägenheterna i Hälleforsnäs: "Sabotage och maximal otur"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.