Annons

Studenter får höjd hyra

Göteborg SGS Studentbostäder har kommit överens med Hyresgästföreningen om att höja hyrorna med 0,5 procent. Därmed är årets första hyresuppgörelse i region Västra Sverige i hamn.
SGS Studentbostäder är Göteborgs största studentbostadsvärd.

För en studentlägenhet med en hyra på 4 000 kronor innebär höjningen 20 kronor mer på räkningen. SGS hade yrkat att få höja 1,4 procent, vilket hade inneburit en höjning med 56 kronor. De nya hyrorna gäller från 1 januari 2016.

Innan förhandlingarna visade båda parter upp viss kompromissvilja. Så krävdes också bara tre förhandlingstillfällen innan uppgörelsen var i hamn.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det har varit sakliga och professionella förhandlingar. Det ska SGS ha en eloge för, säger Lennart Johansson, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen i västra Sverige.

SGS hänvisade till att stiftelsen har stora renoveringsbehov i sitt bestånd, där en stor del av husen är från miljonprogrammets dagar. Ett argument som verkar ha gjort visst intryck på Hyresgästföreningen, även om Lennart Johansson inte vill kommentera uppgörelsen i detalj.

– Vår generella utgångspunkt är frysta hyror, men vi menar att man kan ha förståelse för vissa av SGS krav, säger han.

Annons
Läs ocksåRebecka bor i fukt och mögel – felanmälningarna fastnar hos värdenEfter ett drygt halvår i sin studentlägenhet är Rebecka Stenmark besviken på sin hyresvärd SGS. Fuktproblemen har gjort den inglasade balkongen obrukbar och märks även av inne i lägenheten.

Förutom den procentuella höjningen så kommer även SGS att höja sina IT-avgifter med 10 kronor, från 140 till 150 kronor per lägenhet. Detta eftersom nätet kommer att uppgraderas 2016.

Förra året höjde SGS sina hyror med 0,8 procent.

LÄS MER:

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Lista över alla yrkanden i Västra Götaland inför 2016.

Annons

Lista över färdiga uppgörelser i Västra Götaland inför 2016.

Fakta: Hyresgästföreningen i västra Sverige

Hyresgästföreningens västsvenska region omfattar kommunerna Varberg, Kungsbacka, Mölndal, Härryda, Göteborg, Öckerö, Partille, Lerum, Kungälv, Ale, Stenungsund, Tjörn och Orust.

Cirka 70 000 medlemmar
13 hyresgästföreningar, varav sju i Göteborg
200 lokala hyresgästföreningar
110 gårdsföreningar
67 husombud

På hemhyra.se blandas regionala nyheter från Västra Sverige med sådana från region BÄSK (Bohuslän-Älvsborg-Skaraborg) under rubriken Västra Götaland.

Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Två nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Studenter får höjd hyra

Norrköping Årets hyresförhandlingar är nu klara för Norrköpings studentbostäder. Studentbo höjer hyrorna med 1,8 procent den 1 juli men ger studenterna billigare bredband.
Foto: Jakob Kindesjö
Bollen är ett av Studentbos hyreshus i Norrköping.

Studentbo är ett helägt dotterbolag till kommunägda Hyresbostäder och hyr ut cirka 900 studentlägenheter i Norrköping. I veckan offentliggjordes resultatet av årets hyresförhandlingar med Kårservice, som är studenkårernas serviceorganisation vid Linköpings universitet.

– Det blir en höjning med 1,8 procent men det är utslaget på tio månaders kontrakt. För en ganska standardmässig studentlägenhet så handlar det om ett påslag på mellan 40-70 kronor i månaden, säger Joanna Rutkowska, fastighetschef på Kårservice.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Motiven för hyreshöjningen var ökade driftskostnader och fortsatta underhållsinsatser. Utöver hyran kommer även villkoren förändras för  internet i studentbostäderna. I dag kostar ett abonnemang 220 kronor i månaden, men nu kommer avgiften istället att ingå i hyran. Hyresgästen kommer då att få ett hyrespåslag på 120 kronor i månaden.

Annons

– Det är en väldigt bra lösning, de studenter som har internet i dag kommer få en sänkt boendekostnad med hundra kronor, säger Lars Sandell på Studentbo.

– Vi tror det här är en bra deal 0ch de befintliga hyresgästerna som inte vill ha internet i hyran kan välja bort det, säger Joanna Rutkowska på Kårservice.

Annons
Läs ocksåSvårt att få korridorer uthyrda - Studenter: "Sänk hyran"
Läs också Livias lägenhet byggdes utan bidrag - så mycket mer får hon betala Så höjs studenthyrorna i Östergötland Studenterna får höjda hyror En tappad nyckel kan stå dig dyrt

Studenter får höjd hyra

Linköping Drygt 4 000 studenter i Linköping får höjd hyra den 1 juli.

​Det är Studentbostäder i Linköping AB som höjer hyrorna för lägenheter med i genomsnitt 1,05 procent. Det står klart efter att förhandlingarna mellan Studentbostäder och Kårservice, som är studentkårernas serviceorganisation i Linköping, avslutats. Hyran för korridorrum har förhandlats separat och där blir höjningen mellan 31 och 35 kronor per månad.

Ökade driftkostnader för el, värme och vatten är en av orsakerna till att Studentbostäder anser sig behöva höja hyrorna. Men i hyresuppgörelsen ingår också en utökad satsning på underhåll samt upprustning av gemensamhetsutrymmen.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Simon Helmér, vd för Studentbostäder, skriver i ett pressmeddelande att en tredjedel av de 1,5 miljoner kronor som hyreshöjningen ger i ökade intäkter ska gå till just sådana åtgärder.

Annons

Kårservice fastighetschef Joanna Rutkowska tycker att nivån på hyreshöjningen är rimlig i förhållande till hur mycket bolagets driftskostnader har ökat.

Studentbostäder i Linköping AB är dotterbolag till kommunägda bostadsbolaget Stångåstaden och har 4 080 lägenheter och korridorrum.

Annons
Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.
Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.