Annons

Hyrde ut 22 gånger – ”Superhosten” på Airbnb förlorar sitt hyreskontrakt

Lund Hyresgästen ville dryga ut kassan, därför hyrde hon ut via bokningssajten Airbnb. Men hyresvärden kom på henne och enligt en dom tvingas hon nu flytta. (Uppdaterad)
Airbnb:s logga och hand med pengar i lägenhet.
Foto: Gry Ellebjerg/Pixabay

Kvinnan hade en låg inkomst och tyckte det ”verkade vara en bra idé att hyra ut via Airbnb”. Men hon fick aldrig något tillstånd från värden att hyra ut i andra hand och när hon blev påkommen sade värden, det kommunala bostadsbolaget i LKF i Lund, upp henne. Någon varning fick kvinnan aldrig och hon menar själv att hon hyrt ut i god tro.

– Hade jag vetat det jag vet idag hade jag aldrig gjort det här. Jag visste inte att det var fel och så fort hyresvärden sade upp mitt kontrakt slutade jag, säger kvinnan nu.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hon tycker värden borde gett henne en chans till rättelse innan de sade upp henne.

– Jag hade aldrig utsatt mig för risken att förlora min bostad om jag hade vetat detta, säger kvinnan.

På LKF menar man att uthyrningen via Airbnb är så pass omfattande att det fanns skäl att säga upp hyresgästen direkt, utan att varna henne.

Läs ocksåSkuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem

– Hon har hyrt ut många gånger och till en hög hyra och det gör det så pass allvarligt att vi har valt att säga upp henne direkt, säger Andreas Persson, jurist på LKF.

Annons
Andreas Persson, jurist på LKF.

Hon menar också att hon inte känt till att hon inte fick göra så här. Är inte det en förmildrande omständighet?

– Det är upp till var och en att hålla sig informerad om vad som gäller. Du kan inte säga att du inte kände till att det inte var tillåtet att köra för fort och därför slippa böter, säger Andreas Persson.

Läs ocksåUppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Kvinnan började annonsera på Airbnb nästan så fort hon flyttat in i lägenheten hösten 2017. Hon hyrde ut så ofta att hon fick statusen ”superhost”. Det är en utmärkelse som går till den som hyr ut sin bostad minst tio gånger per år, får höga betyg från användarna, sällan avbokar och ofta svarar snabbt på förfrågningar. Under två år handlar det om 22 bokningar via Airbnb.

På Airbnb:s bokningssajt beskriver sig kvinnan själv som en levnadsglad person som gillar att resa, umgås med familj och vänner och vara ute i naturen. Och de som bott i hennes lägenhet är nöjda. I recensionerna står det bland annat att hon är en ”perfect host” och att hon är hyr ut en lägenhet som ”känns som hemma”. ”Tvekar inte att bo där igen”, skriver ytterligare en person som hyrt lägenheten.

Annons

Hon hyrde ut rum i lägenheten men annonserade även ut hela lägenheten. När hyresvärden kom på henne fick hon chansen att själv säga upp sitt hyreskontrakt men det vill hon inte. Därför sade hyresvärden upp henne och när hon inte ville flytta landade fallet på hyresnämndens bord. Nämnden har nu prövat hennes fall och håller med hyresvärden. Kontraktet ska rivas.

Under förhandlingen i hyresnämnden framkom det att kvinnan inte kände till att det inte var tillåtet att hyra ut på det här sättet. Hon kunde heller inte förstå problemet med att hon hade gjort det. Hela lägenheten hade hon bara hyrt ut vid några enstaka tillfällen. Hon menade också att hon borde fått en varning. Men det blidkade varken värd eller nämnd. Hyresnämnden skriver i sitt beslut att kvinnan har ”åsidosatt sina förpliktelser på ett mycket allvarlig sätt” och att det ”saknar i sammanhanget betydelse i vilken utsträckning Airbnb-gästerna förfogat över lägenheten för självständigt brukande”.

LÄS MER – Andrahandsuthyrning: Detta gäller med den nya lagen

Exakt hur mycket kvinnan har tjänat på den olovliga uthyrningen framgår inte av handlingarna i hyresnämnden. Men vid de tillfällen när hon hyrt ut hela lägenheten har hon tagit 1 000 kronor per natt. Enligt Airbnb:s bokningssida kostade det mellan 5 220 kronor och 5 400 kronor per månad att hyra ett rum plus städ- och serviceavgift. Själv betalade hyresgästen samtidigt en månadshyra på 7 360 kronor.

Läs också Säger hon bor med exmaken och hans nya fru – får behålla kontraktet Johan hyrde ut via Airbnb - blev uppsagd utan förvarning: "Jävligt obehagligt" Hyresgäst riskerar fängelse för Airbnb-uthyrning – nytt åtal testar lagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.