HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tierpsbyggens hyreshöjning högst i Uppsala län

Norrtälje Årets hyreshöjningar i allmännyttan i Uppsala län och Norrtälje har landat på mellan 0 och 0,87 procent. Högst blev höjningen i Tierp där hyran avgjordes av Hyresmarknadskommittén.

Nu är årets hyror klara för alla de kommunala bolagen i Uppsala län och Norrtälje kommun, utom för Uppsalahem och Älvkarlebyhus där eventuella hyreshöjningar sker först i juli.

– Jag tycker att vi har gjort ett gott jobb utifrån de lokala förutsättningarna, säger Mårten Gulin, chef för förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Läs ocksåBeskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i GöteborgSGS vill höja studenternas hyror med 8,7 procent. Det motsvarar 522 kronor mer i månaden för en studentlya som i dag kostar 6 000 kronor.

I Tierp kunde inte Hyresgästföreningen och Tierpsbyggen komma överens vid förhandlingsbordet och hyreshöjningen lämnades vidare för medling i Hyresmarknadskommittén, som består av respresentanter för allmännyttiga bostadsbolag och Hyresgästföreningen. Resultatet blev den högsta höjningen i länet, 0,87 procent. Tierpbyggens slutbud innan medlingen var 2,2 procent, medan Hyresgästföreningen inte ville gå över 0,5 procents hyreshöjning.

Annons

– Det gick inte att sköta på något annat sätt. Höjningen blev ju lite högre än snittet i landet, men Tierpsbyggen har kanske lite större behov också. De har sina bostäder utspridda i många olika byar, vilket gör förvaltningen mer resurskrävande, säger Mårten Gulin.

I andra änden av skalan placerade sig Enköpings hyresbostäder, som beslutade sig för att låta hyran vara oförändrad i år. Orsaken var bland annat ränteläget och att bolaget håller på att genomföra en omorganisering för att bli mer effektiva.

Läs ocksåHyreschocken kom av sig - bolaget sänkte efter klagomål: "Lyssnade på våra hyresgäster"Bilden är ett montage. Bilden visar Jens Larsson, vd för Aneby Bostäder.

Hittills är hyrorna klara i 92 procent av de allmännyttiga bostadsbolagen i Sverige som har lämnat ett yrkande om hyreshöjning. Just nu ligger den genomsnittliga höjningen på 0,58 procent.

Annons

Hyresförhandlingarna med de privata hyresvärdarna i Uppsala län och Norrtälje kommun har gått trögare. Läs mer här.

Fakta: Hyreshöjningar i allmännyttan 2016
Bolag Antal lägenheter Yrkande Snitthöjning
Enköpings hyresbostäder ca 2 500 0 % 0 %
Håbohus 1 117 1,6 % 0,46 % (från 1 mars)
Roslagsbostäder, Norrtälje 2 066 0,5 % (från 1 januari)
Östhammarshem 1 823 1,25 % 0,5 % (från 1 januari)
Hebygårdar 878  2,2 % 0,55 % (från 1 februari)
Knivstabostäder 491  1,5 % 0,55 % (från 1 januari)
Tierpsbyggen 1 717 2,5 % 0,87 % efter medling i HMK (från 1 februari)
Läs också Kontraktet var ”felskrivet” – Nicholas hyra chockhöjdes: ”Jag blev lurad” Liten förening i Sandviken förhandlade fram lägre höjning än Hyresgästföreningen Hyresjuristens råd: Gör så här om du betalar för hög hyra

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.