HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Tierpsbyggens hyreshöjning högst i Uppsala län

Norrtälje Årets hyreshöjningar i allmännyttan i Uppsala län och Norrtälje har landat på mellan 0 och 0,87 procent. Högst blev höjningen i Tierp där hyran avgjordes av Hyresmarknadskommittén.

Nu är årets hyror klara för alla de kommunala bolagen i Uppsala län och Norrtälje kommun, utom för Uppsalahem och Älvkarlebyhus där eventuella hyreshöjningar sker först i juli.

– Jag tycker att vi har gjort ett gott jobb utifrån de lokala förutsättningarna, säger Mårten Gulin, chef för förhandlingsenheten på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Läs ocksåÖverenskommelsen klar – hyrorna höjs för 165 000 Stockholmare

I Tierp kunde inte Hyresgästföreningen och Tierpsbyggen komma överens vid förhandlingsbordet och hyreshöjningen lämnades vidare för medling i Hyresmarknadskommittén, som består av respresentanter för allmännyttiga bostadsbolag och Hyresgästföreningen. Resultatet blev den högsta höjningen i länet, 0,87 procent. Tierpbyggens slutbud innan medlingen var 2,2 procent, medan Hyresgästföreningen inte ville gå över 0,5 procents hyreshöjning.

– Det gick inte att sköta på något annat sätt. Höjningen blev ju lite högre än snittet i landet, men Tierpsbyggen har kanske lite större behov också. De har sina bostäder utspridda i många olika byar, vilket gör förvaltningen mer resurskrävande, säger Mårten Gulin.

I andra änden av skalan placerade sig Enköpings hyresbostäder, som beslutade sig för att låta hyran vara oförändrad i år. Orsaken var bland annat ränteläget och att bolaget håller på att genomföra en omorganisering för att bli mer effektiva.

Läs ocksåNästa års hyror klara för Hallstahems hyresgäster

Hittills är hyrorna klara i 92 procent av de allmännyttiga bostadsbolagen i Sverige som har lämnat ett yrkande om hyreshöjning. Just nu ligger den genomsnittliga höjningen på 0,58 procent.

Hyresförhandlingarna med de privata hyresvärdarna i Uppsala län och Norrtälje kommun har gått trögare. Läs mer här.

Fakta: Hyreshöjningar i allmännyttan 2016
Bolag Antal lägenheter Yrkande Snitthöjning
Enköpings hyresbostäder ca 2 500 0 % 0 %
Håbohus 1 117 1,6 % 0,46 % (från 1 mars)
Roslagsbostäder, Norrtälje 2 066 0,5 % (från 1 januari)
Östhammarshem 1 823 1,25 % 0,5 % (från 1 januari)
Hebygårdar 878  2,2 % 0,55 % (från 1 februari)
Knivstabostäder 491  1,5 % 0,55 % (från 1 januari)
Tierpsbyggen 1 717 2,5 % 0,87 % efter medling i HMK (från 1 februari)
Läs också Oro för hyreshöjningar efter nya renoveringar hos Rikshem Hyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist Hyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.