HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Tonsäker satsning för lika värde

Timrå Sundsvallsartisten Jessica Falk har fått ett femtiotal okända sångfåglar att ta ton i bostadsområdet Tallnäs. Nu söker hon ännu fler röster som vill sjunga sig varma för stärkt integration.

En förväntansfull stämning råder i den rymliga lokalen. En samlad skara om ungefär fyrtio personer står tålmodigt och väntar på att få göra det de kom hit för – stämma upp till gemensam sång.

Den för uppdraget utsedde körledaren och lokalkändissångerskan Jessica Falk tar sig ton och hälsar alla välkomna. Hon river direkt igång med en sångövning för att alla ska slappna av och släppa loss.

Läs ocksåI Växthuskafét frodas både blommor och integrationVäxthuset på Dalaberg i Uddevalla, kollage.

Efter det lägger hon upp texten till ”Little Love” som ”mjukstart”. Enligt undertecknad, som inte heller känner till låten sedan tidigare, är detta mer än en uppvärmning. En utmaning som kräver lite talang.

Men den glada skaran tar sig an uppgiften med bravur. Sopraner, tenorer, alter och basar. Ett helt smörgåsbord av röstresurser tycks finnas till hands. Och Jessica delar in i grupper och övar sången om och om igen tills den sitter.
– Ja, jag trodde faktiskt att de skulle vara så här duktiga! säger hon när vi får lite tid för en kort pratstund vid fikat.
Däremot blev hon överraskad över responsen gällande projektet.
– Det är ju helt fantastiskt! Trodde att det skulle komma max trettio personer, men runt femtio har anmält sig och de flesta av dem kom idag.

Annons

Kören bildades i syfte till att öka integrationen i ett område som varit rätt så stökigt på sista tiden med skadegörelse och vandalism.
– Jag tror absolut på att nåt sånt här kan stärka gemenskapen och betyda mycket för att bostadsområde. Alla är ju välkomna och då lär man också känna varandra, säger Jessica Falk.

Läs ocksåNorrlands regionordförande Lillemor Göranson har avlidit

Men det är inte bara folk från de närliggande kvarteren som anslutit sig. Ryktet har spridit sig långväga.
Lena Olofsson, 53, har åkt hit till Timrå från Njurunda på andra sidan Sundsvall och Margareta Björner har bilat hit från Härnösand, en halvtimmes färd bort.
– Jag har varit sjukskriven och haft det väldigt jobbigt på sista tiden och sången fungerar som uppåttjack för mig! säger Lena upprymt.
– Och sedan jag fick en stroke för tolv år sedan har jag långsamt tagit mig tillbaka, berättar Margareta. Sången är nästa steg för mig att klara.
Men också hon tyckte att sången var lite svår till en början.
– Men man får ta det som det är, det ska ju vara roligt också och det har man om man får va som man är!

Premiärträffen var den 13 mars och har rullat på sedan dess med ett sångtillfälle i veckan.
Och fler välkomnas att delta.
– Nej nej, det är inte för sent att hoppa in nu. De som är med säger att de är så glada över att få den här möjligheten. Så det är bara ansluta sig till det glada gänget, säger Lillemor Göranson, regionordförande i Hyresgästföreningen.

Annons

För det är nämligen Hyresgästföreningen som står bakom projektet med ett förbundsbidrag på 30 000 kronor.
– När pengarna tar slut hoppas jag att kommunen skjuter till så vi kan fortsätta, säger Lillemor Göranson.

Läs ocksåKvinnorna som ser till att hålla Bäcklösa snyggt

Om det blir något uppträdande?
Inget är bestämt ännu, men det ryktas om att en viss lokalförankrad pop- och rockkör kommer inviga den nya multiaktivitetsparken på området i augusti…

Läs också Nyanlända ska lättare få förstahandskontrakt Miljoner till nya integrationsidéer

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.