Annons

Tre småbarnsfamiljer tvingas bo i en trea

Sigtuna Tre mammor med fem barn riktar hård kritik mot socialtjänsten i Sigtuna kommun. Kommunen tvingar dem bo i en trerummare.

I vardagsrummet fungerar en soffa som en provisorisk säng. I samma rum står en dubbelsäng. Dörren till hallen saknas så det går inte att stänga om sig.

– Sigtuna kommun lovade att det skulle vara tillfälligt men nu har vi bott på hotellhem och i den här lägenheten i snart ett år. Det är svårt att få lugn och ro. Mina barn har jättesvårt att läsa läxor, jag är orolig för deras framtid, säger en av mammorna uppgivet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I sovrummet innanför vardagsrummet bor en mamma med sin sex månaders pojke. Varenda gång hon ska gå på toaletten eller till köket är hon tvungen att gå igenom vardagsrummet.

– Det känns som vi är bortglömda i samhället. Vi är fullt friska, normala människor som vill leva bra liv med våra barn. Men det känns långt borta nu, säger mamman.

I sovrummet bredvid hallen har en mamma med sina två barn, två och fem år gamla, bott sedan augusti.

Annons
Läs ocksåHär är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt”En man på de ena sidan och på de andra en man som går i ett soprum.

Karin Paulsson, verksamhetschef på Sigtuna kommun, säger att en jourlägenhet ska vara en tillfällig lösning.
– Människor ska inte bo i tillfälligt boende så här länge. Vi är medvetna om problemet och försöker lösa det, vi anställde till exempel en ny boendestödjare i januari, säger hon.

Hon betonar att människor också har ett eget ansvar för att hitta en lägenhet.
– Det är viktigt att förstå att vi inte är någon bostadsförmedling och de flesta brukar lösa det genom att hitta en lägenhet på Blocket.

Drömmen för mammorna är ett eget förstahandskontrakt.
– Jag försöker hitta en lägenhet men det har blivit tuffare på Blocket. När de får höra att jag har betalningsanmärkningar säger de nej, säger en av kvinnorna.

Läs ocksåHuset förfaller när värden är nära konkurs – hyresgäster lever i rädsla och smuts: ”Ingen bryr sig”En ung man som går i ett överfullt soprum med diverse avfall både i överfulla soptunnor och på golvet.

Alla tre kvinnorna mår dåligt över sin situation. De är besvikna på Sigtuna kommun som inte kan hjälpa dem att få en egen lägenhet.

Annons

– Det känns som att de försöker göra det så jobbigt och dåligt för oss att vi till slut tröttnar och flyttar till vad som helst, säger en av mammorna.

Karin Fyrk på Rädda Barnen kan inte uttala sig i det enskilda fallet, men påminner om Boverkets trångboddhetsnorm som säger att varje barn bör ha ett eget rum
– Det kanske inte går att ordna jämt men vi vet att barn som bor trångt utan ett eget rum eller en egen vrå där de kan få lugn och ro drabbas. Till exempel är det svårare för lite äldre barn att göra läxor och göra bra ifrån sig i skolan, säger hon.

Läs också Familjen var utan vatten i köket i 25 dagar – värden påstår att hyresgästerna har en gömd tvättmaskin Här delar hyresgästerna på allt utom säng – toaletten fick William att tveka Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.