Annons

Underhållsbehov bakom högt hyreskrav i Hultsfred

Hultsfred Ett stort underhållsbehov ligger bakom Hultsfreds bostäders krav på 5,4 procent högre hyra. Deras yrkande är det hittills högsta i Småland.

Hultsfreds bostäder har en stor andel fastigheter som står i tur för underhåll och det påverkar yrkandet inför hyresförhandlingarna.

– Det är ett kraftigt yrkande, onekligen, men jag ser det som en önskelista, säger Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

– Det är för att vi ligger så mycket efter med vårt underhåll, säger Nicke Wainebro, som tillträdde som vd för Hultsfreds bostäder i oktober.

– Jag ser ju felaktigheterna i underhållsplaneringen. Jag måste ta tag i det så att det inte rasar ihop helt.

Enligt yrkandet planerar bostadsbolaget att satsa 32 miljoner kronor på underhåll och reparationer under 2013.

Läs ocksåBrist på parkeringsplatser i Hultsfred

– Om man ska göra några förändringar så är det det som får stryka på foten, säger Nicke Wainebro.

Annons

De yrkade 5,4 procenten i genomsnitt skulle för en lägenhet på 70 kvadratmeter innebära en hyreshöjning med 227 kronor i månaden.

Tidigare i höst presenterade Hultsfreds bostäder en konsultrapport som gav vid handen att bolaget borde höja sina hyror kraftigt för att kunna tillgodose det stora underhållsbehovet. På sikt skulle hyrorna behöva höjas med 15 procent, enligt konsulten, vilket är precis så mycket som hyrorna ligger under snitthyran i Kalmar län.

Läs ocksåOrolig framtid för Hultsfreds bostäder

– Det där med snitthyror och att hävda att man ligger lågt jämfört med snittet är lite komplicerat. Skulle man resonera så skulle hela Sverige ha samma snitthyra. Men olika orter har olika förutsättningar, säger Erik Malmberg.

Hultsfreds bostäders relativt höga hyreskrav tolkar han som att de vill kunna öka sitt underhåll.

– Men Hultsfreds bostäder har orimligt mycket tomma lägenheter. Grundproblemet är inte att hyrorna är för låga utan att man inte kan hyra ut de lägenheter man har, säger Erik Malmberg.

Annons

Hultsfreds bostäder har en vakansgrad som ligger kring 10 procent.

– Vi håller på att upprätta en plan på hur man kan gå tillväga och riva eller lägga i malpåse. Det är inte säkert att riva är den bästa lösningen, vi får ju inte mer intäkter för att vi river, säger Nicke Wainebro.

Förhandlingarna inleds 3 december.

Fakta: Småländska hyreskrav 2013

KalmarHögsby bostads: 2,5 %Mörbylånga bostads: 3,19 %Byggebo: 1,95 %

JönköpingBygginvest: 2,91 %Fastighetsägarna Jönköping: 3,74 %Bottnaryds bostads: 3,75 %Bader/Din bostad: 4 %Habo bostäder:  5,36 %

KronobergVäxjöhem: 3,6 %

Läs också Bostadsvärd hotar med hyreshöjning efter sopstök Sopkaos kostar över en halv miljon kronor om året Nya hyror hos Hultsfreds bostäder efter medling

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.