Annons

”Uppseendeväckande, men inte felaktigt”

Västra Götaland Debatten kring hyrans orimligt stora dela av inkomsten fortsätter. "Det är bra att Munkedals kommunalråd Åsa Karlsson (S) tar problemet på allvar. Nu är frågan vad hon, och andra politiker, kommer att göra åt det", säger utredaren Stefan Kudryk.
Foto: Nils-Olof Larsson
Hyresgästföreningens utredare Stefan Kudryk svarar Munkedals kommunalråd Åsa Karlsson (S). "Resultatet av vår utredning är uppseendeväckande. Inte felaktigt".

Hem & Hyra har tidigare berättat om rapporten ”Halva inkomsten till hyran” som Hyresgästföreningens bostadspolitiske utredare Stefan Kudryk gjort. I den slår han bland annat fast att en person med medianinkomst, som bor i en nybyggd tvårumslägenhet i Munkedal, får lägga 63 procent av sin inkomst på hyran.

I en kommentar sade Munkedals kommunalråd Åsa Karlsson (S) att det är rent bedrövligt att människor ska behöva lägga så mycket på sitt boende. Samtidigt var hon kritisk till själva undersökningen som hon menar visar en fiktiv bild och inte själva verkligheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu svarar Kudryk på Karlssons utspel:

– Vårt sätt att räkna är varken komplicerat eller missvisande. Vi har tagit aktuella och korrekta siffror för hyra och inkomst och samkört dem. Resultatet är visserligen uppseendeväckande, men inte felaktigt. Så här ser det ut idag. Frågan vi ställer oss nu är vad politikerna i alla våra kommuner tänker göra åt problemet?

Annons

Enligt Åsa Karlsson är det inte relevant att tala om hur stor del av inkomsten som en ung Munkedalsbo får lägga på en ny lägenhet. Detta då det, enligt henne, ”…inte bor några ungdomar med låga löner” i Munkbos nybyggda hus.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Här ger Stefan Kudryk kommunalrådet rätt. Samtidigt poängterar han att det är just det här som är problemet.

– Det nybyggda är på tok för dyrt för de som har de största behoven av hyreslägenheter, säger Kudryk och fortsätter:

– Jag håller med om att ett av skälen till att nya hyreslägenheter blir så dyra är att inkomsterna är låga. Men min fråga blir då, om folk som vill bo i hyresrätt generellt sett tjänar mindre, ska man då fortsätta att bygga till fantasihyror? Att hänvisa till boendekarriär och att det finns billigare lägenheter att söka är en klen tröst när det råder bostadsbrist i hela kommunen.

Annons
Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Samtidigt är Stefan Kudryk glad att Munkedals kommunalråd tar frågan på allvar.

– Ett sånt här samhällsproblem löser vi bara genom att väcka nyfikenhet och prata om det. Från politiskt håll är ett första steg att visa på att man bryr sig och vill se en förändring.

Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.