HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Utförsäljning i Ronneby utreds

Ronneby Ronnebyhus planerar för att sälja 300 lägenheter i sitt bestånd. Försäljningen har stött på motstånd från den politiska oppositionen som vill att frågan utreds ytterligare.

Tillsammans med ett gammalt beslut om försäljning av 120 lägenheter skulle det innebära en avyttring av totalt 420 lägenheter från det kommunala bostadsbolagets bestånd som i dag är cirka 2200 lägenheter.

Den styrande alliansen menar att en försäljning behövs för att kunna finansiera nya bostadsprojekt. Alliansen vill att lägenheterna säljs senast 1 juli i år, för att inte riskera att nyproduktionen i stadsdelen Kilen blir försenad, där det planeras för upp till 100 nya lägenheter. 

Läs ocksåFamiljedag med skata i fokus

Men tidsplanen spricker. I kommunstyrelsen beslutade majoriteten om försäljningen men när frågan skulle klubbas i kommunfullmäktige före årsskiftet tog det stopp. Den röd-gröna oppositionen drev igenom en återremiss.

– Det var en minoritetsåterremiss och en majoritet var för att genomföra förslaget. Jag hoppas att frågan kommer upp i kommunfullmäktige senast i mars igen. Samtidigt vet vi att flera aktörer tittat på Ronneby och är intresserade att att köpa, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M). 

Oppositionen tycker att det är för många frågetecken och kravet var att försäljningen ska utredas ytterligare innan beslut fattas.

Läs ocksåRonnebyhus höjer hyran i februari

Oppositionsrådet Malin Norfall (s) röstade för en återremiss.

-Man hade ingen konsekvensanalys. Jag vill ha svar på flera frågor. Varför ska man sälja det antalet lägenheter? Vilka lägenheter är viktiga att behålla? Varför har man satt en tidsgräns att försäljning måste ske före halvårsskiftet? Är den tidsgränsen viktigare än kravet på den som köper? De lägenheter som tidigare sålts och som är kvar att sälja har man inte gjort en analys av varför de är kvar. Är de inte attraktiva eller har man ställt för höga krav på köparen, säger Malin Norfall (S).

Annons

Urban Jönsson är ordförande för Hyresgästföreningen i Ronneby. Han säger att föreningsstyrelsen diskuterat frågan.

Läs ocksåLotten avgör i Ronneby

-Vid tidigare försäljningar har vi inte haft så mycket emot det men det även om det känts osäkert för dem som bor i berörda lägenheter. Vi tycker att det är lite svagt motiverat. De säger att de behöver sälja för att finanisera nya lägenheter. Om man säljer ut bostäder med relativt låga hyror för att bygga nytt med höga hyror driver det upp genomsnittshyrorna i hela beståndet, säger Urban Jönsson, ordförande i Hyresgästföreningen Ronneby.

Förutom hyresnivåer menar han att det innebär en osäkerhet för hyresgästerna, att byta hyresvärd.

-Det är inte säkert att det blir sämre med en privat hyresvärd. En del som bor i hus som sålts till privata tycker till och med att det har blivit bättre med underhåll av fastigheten. Man vet vad man har men inte vad man får, säger Urban Jönsson.

Roger Fredriksson (M) är medveten om ovissheten för hyresgästerna.

– Jag kan ha förståelse för att de kan känna oro. Samtidigt som vi har erfarenheten av att när vi sålde fastigheter innan har det fallit väl ut.

Annons

Han är också medveten om att hyrorna kan påverkas.

–  Samtidigt måste vi bygga nytt och vi har generellt en låg hyresnivå i Ronneby, om vi jämför oss med omkringliggande kommuner.  Vi har ett enormt eftersatt underhåll eftersom vi har prioriterat låga hyror. Vi har investeringskrav samtidigt som vi inte har låneutrymme. Vi har en skyldighet att leverera en god service. Det här brottas vi och många kommuner med. Vi behöver fler bostäder och har haft en befolkningsökning med 1400 personer sedan 2012. Det är mer än rikssnittet.

Malin Norfall (S) håller med om att det behövs fler bostäder.

– Det finns flera sätt att titta på finansiering, inte bara att säga att vi behöver pengar och sälja. Vi måste alltid ha konsekvensen innan försäljning, för vi har ansvar mot medborgare, hyresgäster och bostadsbolaget. Det behövs byggas. Det är alla överens om men frågan är hur, säger Malin Norfall (S).

Läs också Ägarbyte i Ronneby Katt kidnappad i Ronneby

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.