Annons

Utredning av knivdåd på Hyresgästföreningen nedlagd – kan öppnas igen

Malmö Rånaren som slog till mot Hyresgästföreningen i Malmö förra våren kom undan. Men det behöver inte vara för all framtid. “Vi gör allt vi kan för att lösa det”, säger polisens utredaren Susanne Strid.

Attacken på Fersens väg rubricerades först som ett mordförsök. Det ändrades senare till grov misshandel och försök till rån. Polisen menar att det inte har gått att bevisa gärningsmannens motiv som ett mordförsök.

Utredningen lades ner ett drygt halvår efter händelsen utan att polisen hade lyckats ringa in någon skäligen misstänkt. Motiveringen till beslutet: det saknades tillräckliga spår för att kunna arbeta vidare.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Det sista som ett av vittnena såg av gärningsmannen var hur han försvann i riktning mot Malmö opera. Men jakten på mannen och eventuella medhjälpare kan när som helst tas upp igen, om det skulle dyka upp ny information eller tips.

Det här är ju ett allvarligt brott så vi gör allt vi kan för att lösa det, säger utredaren Susanne Strid på Malmöpolisen.

Annons
Läs ocksåNationell riskanalys efter knivdådet i Malmö

Polisens tekniker letade efter DNA-spår i lokalerna på Fersens väg och på kläder till anställda som kommit i kontakt med mannen. Det finns flera beslag men om det gett något resultat är hemligt. Uppgifter som Hem & Hyra tagit del av tyder på att rånaren kan ha lämnat efter sig vissa typer av spår.

Om teknikerna lyckades säkra DNA från knivmannen kommer proverna att ligga kvar i polisens spårregister under lång tid. Om han grips för något annat brott i framtiden och topsas, då kan systemet slå larm och utredningen öppnas upp igen. Brottet på Fersens väg preskriberas inte förrän 2027.

Hyresgästföreningens Johan Perup skadades svårt under rånet efter att ha blivit knivskuren.

Läs ocksåHöggs ner på sin arbetsplats: “Jag märkte att det blev varmt”
Johan Perup

– Det blir lite extra när man ger sig på en medelålders man på Hyresgästföreningen. Jag tror att de har gjort sitt yttersta. Jag kan tycka mycket om polisen och deras resurser men jag funderar inte över om de kunde ha gjort mer, säger han.

Annons

Han blev själv topsad efter attacken i jakt på spår från rånaren. Han tycker att det borde finnas ett komplett DNA-register över alla som bor i Sverige och som polisen skulle få använda sig av.

– Det är ju väldigt många brott där man lämnar efter sig DNA. Även om jag är jurist så ser jag det positiva för samhället med ett register, säger han.

Knivskärningen hos Hyresgästföreningen
Läs också Ingen gripen för knivdådet i Hyresgästföreningens hus Beväpnad rånare knivskar man i Hyresgästföreningens hus

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.