Annons

(V) kritiserar budgetunderlag och kräver frysta hyror

Stockholm 1 miljard i högre omsättning för Stockholm stads bostadsbolag. Det räknar moderbolaget Stockholm Stadshus AB med i budgetunderlaget 2012-2014. Vänsterpartiet är kritiska och menar att man räknar hem stora hyreshöjningar tack vare den nya lagen om allmännyttans affärsmässighet. Samtidigt passar V på att återigen kräva frysta hyror i Stockholm.

– I budgetunderlaget för 2012 skriver den sittande majoriteten att den nya lagen innebär större intäkter för bostadsbolagen i och med högre hyror. Men när lagen antogs konstaterades det från flera håll att Stockholms allmännyttor redan var affärsmässiga, säger Ann Mari Engel (V), ledamot i Stockholm Stadshus AB.

Stadshuskoncernen är en sorts moderbolag till Stockholmshem, Familjebostäder, Svenska Bostäder, Stadsholmen och Micasa och ger uppdrag till bostadsbolagen. Enligt Ann Mari Engel räknar Stadshus AB med att det kommer att bli väsentligt höjda hyror.
– Hela resonemanget andas att man måste höja hyrorna kraftigt. Man hänvisar också till Stockholmsmodellen att den kommer att ge större intäkter, men den är ju inte färdig än.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men Joakim Larsson (M) menar att den ökade omsättningen enbart handlar om de nya bostäder man planerar att bygga.
– Anledningen till omsättningen ska öka handlar om att vi investerar 7 miljarder om året i nya bostäder, vilket gör att intäktsandelen bör öka med cirka 1 miljard, säger Joakim Larsson.

Annons

Är Stockholms bostadsbolag affärsmässiga redan idag?
– Det finns affärsmässighet i våra bolag, men det innebär inte att vi inte kan göra stora investeringar vilket vi också gör till exempel på Järvafältet.

Vad säger du om frysta hyror?
– Det är upp till parterna att förhandla hyran, det brukar sällan bli bra om politiker ger sig in i de förhandlingarna. Vänsterpartiet vill bara vinna populistiska poäng.

Annons
Läs ocksåStriden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Ann Mari Engel håller inte med.
– Det är uppenbart att de gör kopplingen att de nya resultatkraven förutsätter hyresjusteringar. Istället borde man titta till de kommunala bostadsbolagens goda ekonomi och sätta ett hyresstopp.

Läs också Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.