HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Vägglössen spred sig – hyresgäst sägs upp

Nyheter I lägenheten bedrevs ”hotellverksamhet” och vägglössen spred sig till grannarna. Nu tvingas hyresgästen flytta.
Det fanns stora problem med vägglöss - både i och utanför lägenheten. Nu tvingas hyresgästerna att flytta.

Det fanns stora problem med vägglöss i flera lägenheter i trappuppgången. Trots återupprepad sanering försvann inte skadedjuren. Saneringsföretaget som anlitats av värden knackade dörr, inspekterade flera lägenheter och kunde lokalisera spridningskällan till en specifik lägenhet.

När femrummaren på 116 kvadratmeter i Skogås i Huddinge söder om Stockholm inspekterades fanns där åtta våningssängar med sammanlagt 16 sovplatser. Badrummet var fuktskadat och i allmänt dåligt skick.
Ingen av makarna som stod på kontraktet fanns i lägenheten. Enligt uppgift från grannarna kan där bo upp till 20 personer samtidigt, personer kommer och går och beskriver att i lägenheten bedrivs en slags hotellverksamhet.
Omkring 3 000 kronor i månaden fick männen som bor där betala för en sovplats, enligt uppgift. Av möblemanget att döma drog värden slutsatsen att lägenhetsinnehavarna inte själva bor i lägenheten.

Läs ocksåVägrade hjälpa värden utrota vägglöss - tvingas flytta

Den olovliga andrahandsuthyrningen och att lägenhetsinnehavarna inte talat om problemen med vägglöss gjorde att privatvärden ilsknade till: Kontraktet sades upp utan rättelseanmaning.
Det behövs inte heller i sådana här allvarliga fall, slog hyresnämnden fast och gav värden rätt.

Hyresgästerna förnekar andrahandsuthyrning och att de vanvårdat lägenheten. Sängarna användes när långväga släktingar kom på besök. De visste inget om vägglössen förrän hyreskontraktet sades upp, eftersom de var i London en månad vid tillfället.

Makarna överklagade beslutet till hovrätten. Där ändrades beslutet så att hyresgästerna får till den första december på sig att flytta från lägenheten.

Läs ocksåTransportföretag mister övernattningslägenhet

– I vissa allvarliga fall har värden rätt att säga upp utan att skicka rättelseanmaning. Det tycks inte råda några tveksamheter i det här fallet, säger Susanna Skogsberg förbundsjurist på Hyresgästföreningen. 

Fakta: Så sprids vägglöss

Över större avstånd sker spridningen passivt med föremål – man kan spåra spridningen till vistelser utomlands, där lössen följt med kläder hem.

Även medflyttat bohag eller väskor kan innehålla vägglöss.

Överföring av infesterat bohag mellan lägenheter har ökat på senaste, exempelvis genom second hand-köp.

Vägglöss går inte att svälta ihjäl – då kan de söka sig till angränsande lägenheter genom håligheter i väggarna.

Källa: Anticimex

Läs också Mitt i sommarhettan – hyresgäster förbjuds att vädra Majoriteten av kränkande fotografering sker i bostaden Värsta värden vann över kommunen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.