Annons

Vallonbygden höjer hyrorna

Finspång Hyrorna hos Vallonbygden höjs med 0,85 procent från årsskiftet. Det står klart efter att förhandlingarna avslutats med Hyresgästföreningen.
Foto: Jakob Kindesjö
Hyresvärden Vallonbygden har cirka 1 900 lägenheter i Finspång.

Under 2016 och 2017 höjde den kommunägda hyresvärden Vallonbygden hyrorna med 1,2 procent enligt den tvåårsuppgörelse bolaget gjorde med Hyresgästföreningen. Inför 2018 begärde Vallonbygden att få höja hyrorna ännu mer.

Bostadsbolaget, som har cirka 1 900 lägenheter i Finspång, yrkade på en hyreshöjning med 1,95 procent. Men efter förhandlingar med Hyresgästföreningen kom parterna överens om en hyreshöjning på 0,85 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

— Utifrån förutsättningarna så tycker jag att det hamnade på en rimlig nivå för Finspång. Det är taxor för bland annat fjärrvärme och vatten som går upp och det är det som förklarar höjningen, säger Håkan Dahlgren, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Annons

För en tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter innebär hyreshöjningen ett påslag på cirka 40 kronor i månaden. Avgifterna för garage och parkeringsplatser lämnas oförändrade.

Vallonbygden hade dock önskat en högre hyreshöjning, men vad motiven är för en ännu högre höjning och vad nuvarande nivå får för konsekvenser har inte gått att få fram från bolaget. Hem & Hyra har sökt Vallonbygdens vd Hans-Erik Olofsson i en veckas tid, både via telefon och mejl, utan att få någon kontakt. Inte heller bolagets marknadschef eller ekonomichef har velat ge någon kommentar.

Läs ocksåSå blir din hyra 2018 i Östergötland

Enligt Hyresgästföreningen har bolaget framfört olika argument i hyresförhandlingarna, bland annat att de ser en risk för höjning av räntorna framöver.

Annons

De nya hyrorna träder i kraft den 1 januari.

Läs också Tomma lokaler blir nya lägenheter i Finspång Ligan som fixar rent i förråden Vallonbygden i hyrestoppen En halv miljard har plockats ut från bostadsbolagen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.