Annons

Vänsterledaren besökte protesterande hyresgäster

Göteborg På tisdagsförmiddagen kom Jonas Sjöstedt (V) till bostadsområdet Vita Björn, Göteborg. Hans ärende var att lyssna på hyresgästerna och höra vad de vill uppnå.
Foto: Gustaf Görfelt
Annika Westlund, Fredrik Nord och Thomas Dahlgren var några av hyresgästerna som diskuterade med Jonas Sjöstedt (längst till höger) på tisdagen. Med på bilden är även Sjöstedts pressekreterare Jessica Nordh, med kaffekopp i handen.

Innan samtalet började höll partiledaren själv ett anförande om varför han frågat om han fick komma.

– Fastighetsägarna i Sverige vill ha marknadshyror. Strandningen av förhandlingarna i Göteborg är en testballong. Samtidigt pågår stora renoveringar där standardhöjningar är ett sätt att smyga in marknadshyror bakvägen. Ni befinner er mitt i stormens öga, sade Jonas Sjöstedt.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Som Hem & Hyra tidigare berättat, ska fastighetsägaren Wallenstam genomföra stambyten i hyreshusområdet Vita Björn längs Bangatan i Majorna. I samband med detta vill man också renovera lägenheterna och höja hyrorna, vilket fått de boende att organisera sig och protestera. Nu har en dialog inletts mellan hyresgästernas samverkansgrupp och bolaget.

– Det tog ett halvårs samtal innan vi ens kunde komma till den punkten, men nu ska Wallenstam ha kredd för att de åtminstone är med och försöker, sa Anna Tiger från samverkansgruppen.

Hon och de andra boende beskrev flera strukturella problem i samtalen.

Läs ocksåHyresgäster lever i förfallet hus mitt i lyxområde – kommunen om kritiken: "Har ställt krav"

– Frågorna är så stora att det är svårt att mötas i den lilla ramen. De vill prata ytskikt och materialval, vi vill prata om gentirifering och vad det är för stad vi vill ha, sade Anna Tiger.

Annons

Ett annat problem är de vedertagna schablonerna om vad olika renoveringsåtgärder är värda. Följer man dem är det i princip omöjligt att genomföra stambyte utan att hyrorna höjs.

– Wallenstam säger att de kan tänka sig ett renoveringsalternativ som skulle innebära enbart stambyte och inget mer. Men för att komma åt stammarna måste de slå sönder badrumskaklet. När man sätter upp nytt kakel blir det ett nytt ytskikt och då ska hyran höjas med 10 procent enligt bruksvärdessystemet. Det är ju helt orimligt, sade Fredrik Nord.

Läs ocksåAnsedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig”

Genom att organisera sig själva vill hyresgästerna bli en kraft som är frikopplad från näringslivet, partipolitiken eller etablerade föreningar. Dock samarbetar man både med Hyresgästföreningen och nätverket Alla ska kunna bo kvar.

Jonas Sjöstedt utlovade att Vänsterpartiet ska verka för en politik som stärker hyresgästernas ställning. Samtidigt menade han att de boendes egen organisering är deras största styrka och gör att de kan bli en röst i offentligheten.

– Istället för debatten om marknadshyror behöver vi prata om hur vi ska undvika ökad segregering och att människor ska kunna bo kvar. Er berättelse tar diskussionen dit. Ni behöver fortsätta synas och höras. Kan ni få Wallenstam att i slutändan lyssna på vad ni vill, så är det fantastiskt, sade Jonas Sjöstedt.

Annons

LÄS MER:

Kämpar mot dyr renovering

Nätverk samlar namn i protest mot strandade förhandlingar

Uppgörelse i hamn kring Pennygången

Läs också Uppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljoner Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Framgång för hyresgäster i renoveringsstrid – möjligt välja bort åtgärder som höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.