Annons

Vänsterpartiet vill starta en kriskommitté för hyresrätten

Stockholm ​Stockholms bostadskö är överfull. Nu vill Vänsterpartiet inrätta en kriskommitté för att snabbt få fram billiga hyresrätter i Stockholm stad.

​– Problemet i Stockholm är att de billiga hyresrätterna håller på att utrotas, vill man verkligen ändra det här, då måste man göra något och göra det nu, säger Vänsterpartiets gruppledare Ann-Margarethe Livh.
– Tittar man på hur det har ombildats, så är det mestadels billiga hyresrätter i innerstaden och närförort som har försvunnit. Och det som har byggts har varit väldigt dyrt.
 
Vad tror du att ni kommer att få för gehör för det här förslaget?
– Jag tror ju inte att borgarna kommer att jubla. Men jag vill ha upp det här på bordet. De säger hela tiden att de vill ha en blandad stad, vill de det så borde de fundera på det här förslaget.
 
I förslaget som kommer att tas upp i kommunfullmäktige på måndag framgår det att kriskommittén ska arbeta på en rad fronter för att snabbt få fram billiga hyresrätter. Bland annat ska kommittén titta på vad man kan göra med kommunens egna medel såsom mark- och exploateringspriser, tomträttsavgälder och kommunala avgifter.
 
Dessutom vill man kartlägga alla områden där det är möjligt att bygga tillfälliga bostäder på utvecklingsområden och ta fram förslag på byggnader som kan byggas om.  Man vill också ta initiativ till att starta ett nytt kommunalt eller regionalt bostadsföretag.

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg Granskning: Två av tre studenter missar bostadsbidraget – "nästan 10 000 kronor på ett år" Allmännyttan töms på miljarder – så svarar politikerna Kärleken förde Sven Wollter till en hyresrätt i Luleå M erbjuder 20 000 hyresgäster att köpa sin hyresrätt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.