Annons

Väntan över för Jane och Jimmie efter storbranden på Orust

Orust Storbranden i januari totalförstörde deras hem i Henån. Först nekades Jane Svärdh och Jimmie Karlsson hjälp att hitta en ny bostad. Men nu skiner vårsolen över deras nya uteplats.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Jane Svärdh och Jimmie Karlssons gavellägenhet på Kaprifolvägen i Henån totalförstördes i en storbrand på trettondagsafton. I flera månader har de svävat i ovisshet om var de skulle ta vägen härnäst. Nyligen kom erbjudandet de längtat efter.

Det var på trettondagsafton som det började brinna i ett hyreshus på Kaprifolvägen i Henån. Ingen människa skadades i storbranden. Men 14 hushåll förlorade sina hem den natten.

Hyresvärden Orustbostäder lovade tidigt att alla förstahandshyresgäster som drabbats av branden skulle erbjudas ersättningslägenheter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men för Jane Svärd och Jimmie Karlsson har det i månader varit ovisst hur det skulle ordna sig med ny bostad. De hade visserligen fått sin etta via egna köpoäng hos Orustbostäder. Men de hyrde formellt i andra hand, eftersom kommunen gått in som garant för kontraktet.

Vid ett möte med kommunen i februari hänvisades Jimmie till att leta lägenhet på egen hand. Numera utan några köpoäng, eftersom de hade gått åt till den nedbrunna ettan.

Orustbostäders vd Martin Hellgren bekräftade dock samtidigt för Hem & Hyra att erbjudandet om ersättningslägenheter även gällde hushåll där kommunen gått in som garant för kontraktet.

Läs ocksåJimmie och Jane miste sitt hem i storbranden på Orust

Och nyligen kom plötsligt ett nytt besked från kommunen till Jimmie och Jane: ett erbjudande om en tvåa med kök och uteplats i Svanesund, inflyttningsklar om bara några veckor.

– Vi blev jätteglada och tvekade inte det minsta. Vi kollade bara så att Jimmie kunde ta sig till jobbet med buss, och det funkar smidigt, säger Jane Svärdh.

Annons

Förra måndagen gick flyttlasset från Jimmies föräldrar i Hälleviksstrand, där paret tillfälligt har fått bo sedan branden i januari.

Läs ocksåHan startade insamling för branddrabbade hyresgäster

Trots att det mesta av deras tillhörigheter blev förstörda, och trots att de saknade hemförsäkring, så har Jane och Jimmie lyckats skrapa ihop grunden till ett nytt bohag tack vare bekanta på bygden.

– Vi har två soffor, ett soffbord, tv-bänk, två bokhyllor och en säng, stolar men inget köksbord än, och en liten 28-tums tv som vi fått låna från Jimmies föräldrar. Och vi lyckades rädda en del köksgrejer som klarat sig i den gamla lägenheten. Jag har aldrig varit så glad för det vi har som nu. Allting har löst sig, säger Jane.

Har ni hemförsäkring nu?

– Ja! Det fixade vi innan vi flyttade in. Detta vill vi inte vara med om igen.

Orustbostäder har en begränsad omsättning på lägenheter, och har fått slita för att fullfölja sitt löfte om lämpliga ersättningslägenheter. Men nu återstår bara två hyresgäster, enligt uthyrare Astrid Stillfjord.

Annons

– Det är jättebra. Det har gått över förväntan, säger hon.

Nio hushåll har fått andra lägenheter i Henån. Tre har tackat ja till adresser på annat håll.

Även förra året drabbades Orustbostäder av en brand. Då totalförstördes ett radhus med fyra lägenheter i Ellös. Även den gången erbjöds hyresgästerna ersättningslägenheter inom den kommunala stiftelsens bestånd.

Att en hyresvärd erbjuder ersättningslägenhet efter en brand är inte självklart. Läs mer om det här och i faktarutan nedan.

Fakta: Kontraktet brinner upp

De flesta hyresvärdar erbjuder branddrabbade hyresgäster en ny lägenhet, som efter branden i Henån.

Men det är inte självklart. Om en lägenhet brinner och inte längre kan användas förfaller även hyresavtalet, enligt gällande lagstiftning.

En regeringsutredning har föreslagit att drabbade ska ha rätt till en ny bostad om det är skäligt.

Läs också Hyresgäster utan hemförsäkring drabbas värst när det brinner 83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt” Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.